Site-ul de streaming YouTube, deținut de Google, începe să ia măsuri drastice împotriva conținutului dăunător despre toate vaccinurile anti-COVID aprobate, transmite The Guardian.

YouTube va elimina videoclipurile care răspândesc informații eronate despre toate vaccinurile, ca măsură de intensificare a acțiunilor luate în timpul pandemiei de coronavirus de a combate conținutul dăunător.

Începând de miercuri, site-ul de streaming video va elimina conținutul care susține că orice vaccin aprobat este periculos și provoacă defecte cronice de sănătate.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Până acum, platforma a ascuns de la vizionare clipurile care răspândeau informații eronate despre vaccinurile non-Covid sau în care era promovat curentul anti-vaccin.

Începând de anul trecut, YouTube a implementat o interdicție privind videoclipurile de dezinformare despre vaccinurile Covid, ceea ce a dus la eliminarea a 130.000 de materiale. Site-ul a eliminat în total 1 milion de videoclipuri pentru răspândirea de informații false despre Covid de la izbucnirea pandemiei.

Matt Halprin, șeful global al departamentului de încredere și siguranță al YouTube, a declarat că dezinformarea cu privire la vaccinuri este o problemă globală și că aceasta s-a extins în urma răspândirii de informații false despre vaccinurile împotriva COVID-19.

„Dezinformarea cu privire la vaccinuri apare la nivel global, apare în toate țările și culturile”, a spus Halprin.

El a adăugat că fake-news-urile din jurul vaccinului împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (ROR), căruia i s-a atribuit în mod eronat faptul că provoacă autism, reprezintă un exemplu de dezinformare pe care YouTube îl va viza.

„Există încă o mulțime de provocări în jurul ROR și oameni care se ceartă dacă acesta provoacă autism. Și, după cum știm, știința este foarte fermă că vaccinurile nu cauzează autismul”, a spus el.

Halprin a spus că interdicția se va aplica, de exemplu, și conținutului care susține că vaccinurile cauzează cancer, infertilitate sau conțin microcipuri, această teorie câștigând o foarte mare popularitate de la lansarea vaccinurilor.

Un articol din revista Annals of Internal Medicine, publicată de Colegiul American al Medicilor în 2019, nu a găsit „niciun argument pentru ipoteza unui risc crescut de autism după vaccinarea ROR la o populație națională neselectată de copii danezi”.

Ce conținut despre vaccin va permite YouTube

Matt Halprin a declarat că noile reguli vor permite în continuare mărturii personale privind administrarea de vaccinuri, discuții despre politicile de vaccinare și referiri la eșecurile istorice ale programelor de vaccinare, atâta timp cât conținutul nu include dezinformări ample sau nu promovează ezitarea față de vaccinare.

Pe lângă faptul că se vor aplica în cazul falsurilor despre vaccinuri pentru boli specifice, cum ar fi hepatita, regulile se vor aplica și declarațiilor generale despre vaccinuri care sunt considerate înșelătoare.

Miercuri, o căutare sub termenii „MMR vaccine autism” a produs o pagină de rezultate care conținea dezmințiri ale oricărei legături între vaccin și autism, inclusiv un videoclip intitulat „Vaccinuri și autism: cum a început mitul”.

Cu toate acestea, pagina include, de asemenea, un interviu televizat cu actorul Robert De Niro, în care acesta afirmă că Vaxxed, un documentar regizat de Andrew Wakefield – una dintre figurile cheie în promovarea legăturilor discreditate dintre ROR și autism – este un film pe care „oamenii ar trebui să îl vadă”.

De Niro a fost intervievat în 2016, după ce festivalul de film Tribeca a retras o proiecție a filmului Vaxxed în urma reacțiilor de respingere a filmului.

Măsura luată de YouTube urmează unei decizii luate anul trecut de Facebook de a elimina afirmațiile false despre vaccinurile Covid, odată ce acestea au fost dezmințite de experți în sănătate publică.