• Fundaţia Orange, împreună cu Fab Lab din Iaşi au deschis primul centru Solidarity Fab Lab din România
  • Timp de un an, 90 de tineri defavorizaţi, din judeţul Iaşi, vor învăţa să folosească uneltele digitale
  • Constantin Isăchioaea, mentor: „E important să-şi dea seama că pot începe alături de noi în zona proiectării 2D, 3D şi apoi să-şi caute un job online”

Incluziunea socială e o problemă, pe care România, ca stat, nu se grăbește să o rezolve. Iau însă atitudine cei din domeniul privat.

Fundaţia Orange, împreună cu Fab Lab din Iaşi au deschis primul centru Solidarity Fab Lab din România. Timp de un an, 90 de tineri defavorizaţi, din judeţul Iaşi, vor învăţa să folosească uneltele digitale: imprimantă 3D, laser sau vinyl cutterul.

Constantin are 32 de ani, lucrează la o firmă IT şi este unul dintre mentorii copiilor. El spune că cei 90 de tineri vor fi împarţiţi în grupe şi fiecare va face cursuri câte două luni.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Constantin Isăchioaea, mentor: „E important să-şi dea seama că pot începe alături de noi în zona proiectării 2D, 3D şi apoi să-şi caute un job online. Îţi va permite ca acum în pandemie să rămâi acasă să lucrezi pentru companii. Ar fi proiectant, partea de programare.”

Dan Zaharia, fondator FabLab Iaşi spune că acest proiect se desfăşoară deja în 19 ţări din Europa, Africa şi Orientul Mijlociu. Programul a primit o finanţare de 50.000 euro. Dumitru are 17 ani şi locuieşte într-un sat aflat la 10 kilometri de Iaşi. Își dorește o carieră în IT, pentru că e un domeniu stabil, crede el.

Dumitru Cristian Amihăesei: „Eu nu ştiu prea multe lucruri despre IT şi pot veni aici să învăţ. În viitor totul depinde de tehnologie şi e important să ştim cât mai multe. Fratele meu este pe IT, mă învaţă şi el lucruri noi. Fratele meu lucrează de acasă în această perioadă, dacă eşti în IT. Se fac interviuri de acasă, nu mergi neapărat la birou.”

Dan Zaharia, fondator FabLab Iaşi: „Vrem să le schimbăm destinul, să le dăm o şansă să vadă cât de minunată e tehnologia. Avem o problemă a angajabilităţii al tinerilor din această categorie de vârstă. Vrem să-i pregătim astfel ca atunci când accesează programe de internship, sau se angajează să fie deja pregătiţi pentru echipamentele care se folosesc în fabrici şi companii de înaltă tehnologie.”