• Nouă din zece orașe din Europa sunt printre cele mai frumoase din lume, cu Veneția și Roma pe primele locuri.
  • Veneția se remarcă prin raportul de aur aplicat în majoritatea clădirilor sale.
  • Alte orașe notabile includ Bordeaux și Chester.

Europa este plină de clădiri superbe cu arhitectură impresionantă. 9 din 10 orașe europene se află în topul mondial al celor mai frumoase clădiri din lume.

Unde sunt cele mai frumoase clădiri din lume?

9 din top 10 al celor mai frumoase clădiri se află în Europa. Începem cu Veneția, orașul cu cele mai frumoase clădiri. 83% dintre clădirile din Veneția respectă raportul de aur. În 2023, 5.7 milioane de truiști au vizitat orașul italian. Din cauza numărului mare de turiști, portul antic a testat o taxă turistică și un plafon de 25 de persoane per grup turistic. Roma se află pe al doilea loc fiind câștigătoarea dintre capitalele europene la raportul de aur.

Pe locul al treilea se află Barcelona, urmată de Praga, și New York. Cel mai frumos oraș din Franța nu este Parisul, ci Bordeaux. Arhitectura orașului aduce pentru oraș un scor de 73%. Cea mai frumoasă clădire este Cite du Vin a cărei formă aduce aminte de vițele de vie ce sunt reprezentative pentru orașul franțuzesc. În Regatul Unit, Chester este considerat cel mai frumos oraș. Se află în nord-vestul Angliei și este construit ca o fortăreață romană, iar cartierul comercial este înconjurat de arcade si clădiri în stil Tudor. Alte orașe ce au prins un loc în top sunt Stockholm, Florența, Copenhaga, Chicago și Amsterdam.

Recomandări

23 DE ANI DE LA 9/11
A.I. ANALIZEAZĂ DEBATE-UL
TUNELURILE GROAZEI
E OFICIAL!
DIRECȚIA MALL
HARRIS VS. TRUMP

Care au fost criteriile acestui top?

Acest raport de aur a fost principalul criteriu după care s-a făcut topul celor mai frumoase clădiri din lume. Acest raport este folosit de mii de ani în arhitectură pentru a valorifica frumusețea naturii
în structuri armonioase. Practic, raportul de aur descrie simetria perfectă dintre două segmente
a căror rație este de 1:1.

Citește și