• După trei ani și o renovare de 44 de milioane de lire sterline, NPG este pe cale să își redeschidă porțile.
  • Galeria națională de portrete a Marii Britanii a fost construită pentru a găzdui imagini ale celor mai faimoși și mai importanți cetățeni ai țării din punct de vedere istoric.
  • Galeria Națională de Portrete a fost creată în 1856, ca ceea ce directorul descrie ca fiind o „galerie de dovezi”.

După trei ani și o renovare de 44 de milioane de lire sterline, NPG este pe cale să își redeschidă porțile. „Este vorba de o transformare completă a fiecărui centimetru pătrat al unei clădiri care nu a mai fost privită ca un întreg de când a fost deschisă în 1896”, spune Nicholas Cullinan, directorul National Portrait Gallery, scrie The Independent.

Galeria națională de portrete a Marii Britanii, construită pentru a găzdui imagini ale celor mai faimoși și mai importanți cetățeni ai țării din punct de vedere istoric, din Evul Mediu până în prezent, a făcut obiectul unei reamenajări de 44 de milioane de lire sterline, care a început în 2020. Joi, aceasta își redeschide porțile pentru public.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS

Galeria Națională de Portrete a fost creată în 1856, ca ceea ce Cullinan descrie ca fiind o „galerie de dovezi”. Prima galerie din lume dedicată în întregime portretului, NPG a creat cea mai mare colecție de portrete din lume, precum și una dintre cele mai mari colecții fotografice din lume.

În ultimele decenii, NPG a făcut salturi uriașe în modernizarea imaginii sale, promovându-se ca o vitrină a unei Britanii moderne colorate, diverse și progresiste din punct de vedere social, organizând în același timp expoziții de clasă mondială despre mari artiști precum Cézanne, Picasso și David Hockney. Cu toate acestea, s-a luptat să scape complet de imaginea sa de templu victorian al demnitarilor.

O mie de fotografii realizate de Paul McCartney

În interior, fostul hol de intrare, este înlocuit de un foaier luminos și spațios, cu o selecție impresionantă de busturi ale unor personalități atât de diverse precum Nelson Mandela, sculptorul Jacob Epstein și Sybil Thorndike, fostă vedetă din West End.

Imaginile cu persoane în viață au fost permise pentru prima dată în 1969, împreună cu lucrări în alte medii decât pictura în ulei – inclusiv fotografia. Cu toate acestea, locul avea încă atmosfera Valhalla victorian, cu un sentiment cvasi-narnian de plimbare printr-un trecut britanic aurit definit de genul de oameni care își petreceau timpul în acele cluburi pentru domni, fără prea multe femei – și aproape nimeni de culoare. Există și o cameră plină de fotografii mari și lucioase ale lui David Bailey cu The Beatles, Michael Caine, Jean Shrimpton și Mick Jagger. Aceste imagini erau deja vechi de un deceniu bun, dar impresia era de o notorietate nerușinată, care dădea fiori.

„Veți face o buclă cronologică și spațială completă, pe măsură ce urcați la etaj, până în Evul Mediu și până la Plantageneți” – casa regală, de origine franceză, care a condus Marea Britanie din 1154 până în 1485 – „și vă veți întoarce până în prezent”, spune Cullinan.

Poți vedea portretele lui Marcus Rashford; Grayson Perry și familia fotografiată de Martin Parr; Stormzy; Andy Murray pictat de Maggi Hambling; și, bineînțeles, regele.

Dar principala atracție a redeschiderii galeriei va fi, fără îndoială, Paul McCartney Photographs 1963-1964: Eyes of the Storm, extrasă dintr-un fond de aproape o mie de fotografii realizate de fostul membru ale Beatles în perioada de vârf a Beatlemania și descoperite în arhiva sa personală în 2020.

Citește și