• Răzvan Pascu, consultant marketing turistic, a fost invitat, miercuri, în cadrul emisiunii „Ochii pe mine!”.
  • Pascu: „A fost un an dificil, mai degraba psihic, pentru că au fost multe întrebări fără răspuns pe care le aveam în permanență”.
  • Pascu: ,,Eu cred că la vară se va calatori la fel ca vara trecută sau chiar mai mult”.

Răzvan Pascu, consultant marketing turistic, ne lămurește ce se mai întâmplă cu turismul în pandemie.

Îți explică cum să fii mai atent la destinațiile în care călătorești, dar și la locurile de cazare pe care le alegi. Vorbim și despre certificatul verde digital, un subiect rămas cu multe semne de întrebare. Până la urmă, reușim să călătorim în siguranță, dar și fără îngrădirea libertăților?
O discuție pertinentă și multă informație. Craioveanu știe, așa că ȘTII și tu!

Răzvan Pascu: ,,A fost un an dificil!”

,,A fost un an dificil, mai degraba psihic, pentru că au fost multe întrebări fără răspuns pe care le aveam în permanență. Eu eram obișnuit să călătoresc și nu doar să călătoresc, ci să îmi fac planuri pe mult timp în avans. Inclusiv în această perioadă, nu este cea mai bună perioadă să îți faci planuri pe mult timp în avans și lucrurile se schimbă de la o săptămână la alta în ceea ce privesc restricțiile de călătoriile”

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA

Răzvan Pascu: ,,Am început să scriu pe un blog că era la modă să ai blog. Travel influencer, nu exista termenul acesta, blogger era maxim ce puteai face și în câțiva ani de zile oamenii au ajuns să mă cunoască. Atunci lucrurile s-au schimbat. Acum vreo opt ani de zile am fondat prima agentie de PR din România specializată pe domeniul de turism și am început să lucrez cu multe branduri din turism, atât din țară cât și din străinătate.”

Răzvan Pascu: ,,Mi se pare atât de important să faci turism din pasiune și sunt atât de mulți oameni care intră în domeniul acesta pentru că li se pare glamorous și când ajung în fața unui calculator, să lucreze într-o agenție turistică, să emită bilete de avion și cazări și să adauge bagaje si să te mute la business class, ș.a.m.d devine frustrant pentru că nu asta își doresc. De fapt vor să călătorească și vor să caute calea cea mai simplă”

Răzvan Pascu: ,,Dincolo de asta am și o comunitate foarte mare pe Facebook și pe Instagram, am peste 300.000 de oameni care mă urmăresc și pentru care călătoriile înseamnă o pasiune reală și pentru care eu scriu”

Răzvan Pascu: ,,Anul trecut a fost o perioadă dificilă pentru că a trebuit să anulăm și să amânăm multe excursii din cauza restricțiilor. Din noiembrie am început iar să călătoresc. Am fost în Tanzania și Zanzibar”

Răzvan Pascu: ,,A fost o cerere fantastică pe Maldive”

,,Colegii au titrat bine ,,Maldive, noua Grecie”. Pe deoparte așa este pentru că suntem naționalitatea cu numărul cinci la numărul de turiști. Asta din diverse motive. Pentru că britanicii, germanii și naționalitățile care trimiteau cei mai mulți turiști acolo, sunt de mai mult timp în lockdown. Pe de altă parte, rușii, ucrainienii, românii, kazahii sunt cei care au umplut destinatia. Provocări? Nu știu dacă le-aș numi chiar provocări deși pentru unii ar putea fi numite așa.

Pentru mine că sunt destul de obișnuit cu schimbările în ultima vreme, nu mai sunt chiar așa. Dar provocările pentru turiști sunt legate în special de restricțiile care pot apărea peste noapte, inclusiv cînd te afli deja la destinație. De fapt, asta este cea mai mare temere. Am senzația că oamenii, romanii în special, nu se mai tem de virus. Le este teamă să nu li se ceară PCR peste noapte. Să nu apară vreo anulare de zbor”

Răzvan Pascu: ,,Oamenilor le era teamă să călătorească cu avionul. Eu am călătorit în ultimele patru, cinci luni cu vreo patru sute de turiști deci am baza de la care să îmi iau aceste informații. Le este teamă să nu li se ceară PCR peste noapte. Să nu apară vreo anulare de zbor”

Răzvan Pascu, bilanț de călătorie: ,,Am călătorit cu 20 de avioane, am stat la 17 hoteluri în străinătate”

,,Un lucru pe care noi l-am făcut a fost să solicităm testare covid tuturor turiștilor din grupurile noastre chiar dacă țara de destinație nu o cere. Mi s-a părut mai safe așa. Eu sunt destul de speriat, nu am vrut să mă îmbolnăvesc. Nu m-am îmbolnăvit și în ultimele cinci luni, de exemplu, am făcut chiar un calcul acum două zile: am călătorit cu 20 de avioane, am stat la 17 hoteluri în străinătate, am fost în șase țări, am călătorit cu 400 de oameni și probabil că am întâlnit mii de oameni la destinație. Și într-un mod responsabil am făcut-o. Destinațiile alese au fost în special legate de natură și nu am stat prin orașe. În acest fel am evitat să ne îmbolnăvim”

Răzvan Pascu: ,,Riscul cel mai mare este țara aceea să intre pe lista galbenă a României care actualizează această listă, deși ar trebui actualizată o data pe săptămână, într-o zi foarte clar stabilită prin lege, de luni, ea este este actualizată ba joia, ba vinerea, ba o dată sau la două săptămâni”

Răzvan Pascu: ,,Acum doi ani de zile nici nu am fi visat că România ar fi putut avea zbor direct în Maldive, în Republica Dominicană, în Seychelles. Ceea ce acum se întâmplă. De ce? Pentru că agențiile au acces la avioane care nu mai zboară, nu prea au solicitări, și atunci companiile aeriene sunt interesate să le inchirieze ca zbor charter”

Răzvan Pascu: ,,Peste tot unde am fost în perioada aceasta, mai ales că micile insule și zonele astea foarte turistice chiar trăiesc din turism, oamenii aceea chiar respectau. Eu nu știu cât se respecta la noi, am călătorit și în România și știu de fapt cât se respectă la noi și știu cât se respectă în străinătate. În Maldive, îți dau un singur exemplu, am stat două luni, am fost pe vreo cinci insule. Pe una dintre ele imi spuneau angajații că nu au mai plecat de opt luni de zile. Îmi arăta unul dintre angajați poze cu copiii lui care stăteau pe o insulă care se vedea de la noi dar nu îl lăsau să plece de opt luni de zile, pentru că ar fi stat două săptămâni în carantina la dus și două săptămâni la întors. Și își pierdea salariul”

Răzvan Pascu:,, Oamenii nu își vor aminti ce ai spus sau ce ai făcut pentru ei, dar oamenii își vor aminti cum i-ai făcut să se simtă”

Răzvan Pascu: ,,Eu cred că la vară se va calatori la fel ca vara trecută sau chiar mai mult. Sunt destinații turistice precum Grecia și Bulgaria care au anunțat că se vor deschide pe baza unor criterii, testare covid, certificat de vaccinare sau test de anticorpi”

Răzvan Pascu: ,,Să treci prin toate sentimentele în timpul unei vacanțe. Dacă omul a plâns puțin și a fost emoționat și a fost și plăcut impresionat de frumusețea de acolo, cred că asta își va aminti. Nu cred că își va aminti că i-am spus eu cât de înalt este Muntele Kilimanjaro sau ce populație are nu știu ce oraș din țara respective”

Ce spune Răzvan Pascu despre certificatul verde și controversat: ,,Este aici ca să ne facă să fim mai liberi”

,,Nu, în mod clar nu ingrădește libertatea. Este o prostie, dar e și din vina politicienilor. Pentru că s-a discutat atât de mult despre acest, în primul rând că i-au spus pașaport și chestia asta i-a zgâriat pe creier pe o anumită categorie din populație care este împotriva vaccinarii. În fine, eu nu sunt aici să pledez pentru nimic, eu vreau să mă vaccinez, cred în știință, nu-mi doresc să mă îmbolnăvesc ș.a.m.d. Dar, în fine, nu despre asta e vorba. Ce i-a zgâriat pe creier, ce am observat că i-a deranjat foarte mult pe unii oameni este această denumire de pașaport.

Ce contează cum îi spune? Este o chestie pe care o scoți la imprimantă sau îți dă un cod QR și demonstrezi că te-ai vaccinat sau că ai trecut prin boala sau faci test negativ și ăla este certificat. Pentru că de fapt despre asta este vorba. Teste negative există și acum, dar multe sunt false. Eu cred că acestă certificată de vaccinare nu va îngrădi circulația ci din contra. Este aici ca să ne facă să fim mai liberi”.