• Istanbul intră în carantină.
  • Deocamdată, restricțiile sunt valabile doar pe durata weekend-urilor.
  • Restricțiile nu se aplică vizitatorilor străini, care sunt liberi să cutreiere orașul, chiar și în condițiile în care cazurile de Covid-19 cresc în Turcia.

În toată Europa, un nou set strict de măsuri de lockdown a golit străzile celor mai vizitate orașe, precum: Roma, Paris și Londra, unde hoardele de turiști se înghesuie de obicei pe străzi, se amintește într-o analiză New York Times. Acum e rândul Istanbulului.

Locuitorii din cel mai viu și mai populat oraș din Turcia au primit ordin să rămână acasă încă de weekendul trecut, ca parte a unei strategii stricte, emisă de guvern săptămâna trecută, pentru a stopa o reapariție periculoasă a coronavirusului.

Conform restricțiilor la nivel național, care vor continua probabil în următoarele săptămâni, nimănui nu i s-a permis să se aventureze afară din case în intervalul: vineri ora 21:00 și luni, 5 dimineața. Cei care încalcă regulile riscă amenzi.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Însă turiștii străini sunt scutiți de la regulă, ceea ce înseamnă că sunt liberi să viziteze obiectivele turistice, să meargă pe străzi și să călătorească cu feriboturile peste Bosfor, chiar dacă locuitorii sunt obligați să rămână acasă.

Majoritatea muzeelor, inclusiv palatele Topkapi și Dolmabahce, au rămas deschise pentru turiști în weekend, iar unele restaurante din orașul vechi Sultanahmet au deschis în secret ușile pentru vizitatorii care doreau să mănânce în interior. Hotelurile au oferit, de asemenea, mese în interior și în aer liber pentru vizitatori. Sâmbătă după-amiază, oaspeții hotelului luxos Shangri-La au stat pe terasă, relaxându-se la soare și mâncând fructe de mare proaspete și servind pahare de vin alb rece.

„Aproape că vă așteptați să fiți pedepsiți pentru că vreți să călătoriți în aceste zile, cu toate restricțiile în continuă schimbare, dar aici avem acces exclusiv la unul dintre cele mai frumoase și mai încântătoare orașe ale lumii”, a spus Erin Lockhart, un -vechi muzician britanic, în timp ce cânta la chitară pe malul strălucitorului Bosfor.

De când și-a redeschis granițele către turiștii internaționali în iunie, Turcia nu a impus testarea sau carantina la sosire. Verificarea stării de sănătate și verificarea temperaturii sunt efectuate în aeroporturi și oricine a constatat că are simptome Covid-19 este dus la o unitate medicală pentru testare.

Sectorul turistic al țării este gata să scadă cu 70% în acest an, aducând 15 milioane de vizitatori și peste 11 miliarde de dolari în venituri, o scădere accentuată față de cei 45 de milioane de vizitatori și 35 de miliarde de dolari obținuți ca venituri în 2019, potrivit statisticilor Ministerului Cultură și Turism.
În ciuda efortului de salvare a industriei prin crearea în această vară a unui program de certificare a turismului sănătos, conceput pentru a se asigura că sectoarele de călătorii și ospitalitate îndeplinesc cerințele guvernamentale de sănătate și igienă, sosirile au scăzut cu 86% în iulie, comparativ cu aceeași perioadă din 2019.

O mare parte din Europa se află în prezent sub o formă sau alta de lockdown. Comisia de turism a Uniunii Europene a declarat că potrivit reglementărilor din întreaga Uniune, nu a găsit nicio altă țară care să permită vizitatorilor să se deplaseze în voie, în timp ce propria populație se afla sub un edict la domiciliu.

Mulți turiști internaționali care vizitează Istanbulul în weekend au venit din Rusia și Orientul Mijlociu, dar printre ei s-au numărat și europeni sau americani. Pentru mulți, decizia de a călători în Turcia a fost declanșată de oboseala generată de pandemie.

„Viața este prea scurtă pentru a mai rămâne acasă încă un an”, a spus Ana Nicolas, o turistă spaniolă în vârstă de 53 de ani, venită în vizită de la Madrid, care vine dintr-o zonă unde starea de urgență este programată să dureze până la începutul lunii mai 2021. „Ne-am simțit ca niște animale încuiate într-o cușcă prea mult timp și am vrut să evadăm și să vedem un loc nou, cu energie și cultură diferite.”

„Este cu siguranță o experiență unică să ai un oraș pentru tine”, a spus Marc Heroux, un analist financiar francez în vârstă de 48 de ani, care și-a petrecut ziua explorând muzee împreună cu un prieten. „Este uimitor să vezi toate expozițiile fără nicio mulțime. Te simți ca un V.I.P. și se simte foarte sigur”, a spus el.

Sâmbătă și duminică polițiștii în civil au patrulat pe străzi, iar poliția a înființat puncte de control în diferite districte pentru a verifica cărțile de identitate și pașapoartele persoanelor care călătoresc, rând pe rând. Muncitorilor esențiali turci li s-a permis să procedeze la fel ca turiștii. Toți ceilalți, care nu respectă regulile clare impuse de Guvern, riscă amenzi de 3.150 de lire turcești, în jur de 400 de dolari.