• O nouă versiune a trenului de lux, Orient Express, va fi lansată în 2026 și este proiectată de arhitectul francez Maxime d’Angeac.
  • Trenul are o istorie de 140 de ani și făcea legătură între Paris și Istanbul via București.
  • Noul tren va avea o decorație art deco, apartamente cu paturi largi și băi placate în marmură.

Cerul Europei a devenit extrem de aglomerat o dată cu „democratizarea” zborurilor aeriene. Suprimate în ultimlele decenii din cauza lentorii în comparație cu avioanele, trenurile revin la modă. Sunt apreciate de cei care nu se grăbesc prea tare sau care sunt pur și simlu pasionați de acest mod de transport care poate deveni o adevărată aventură. Astfel, o legendă a epocii de aur a călătoriilor cu trenul se trezește la viață. Operat de marca Orient Express, parte a grupului Accor Hospitality, un remake al trenurilor originale va fi lansat în 2026.

Orient Express este un martor al istoriei. Care este povestea lui?

Celebru și datorită romanului Agathei Christie, Orient Express-ul adevărat a apărut în urmă cu 140 de ani. Inițial, nu a fost vorba despre un tren individual, ci despre un serviciu regulat care a parcurs diverse rute începând din 1883, în principal de la Paris la Istanbul. În interbelic, trenul trecea chiar pe la București!

O serie de operatori au folosit – și încă o fac – numele „Orient Express” pentru cursele care traversează Europa.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

A devenit acum o marca de lux?

Operat de marca Orient Express, parte a grupului Accor Hospitality, are 17 vagoane care datează din anii 1920 și 1930, reproiectate de renumitul arhitect francez Maxime d’Angeac.

Interioarele lui D’Angeac sunt  bogate în influențe literare. Biblioteca sa personală conține operele lui Ernest Hemingway, biografii ale colecționarului de artă Peggy Guggenheim și o colecție de romane semnate Agatha Christie.

Vagonul restaurant are un stil clasic art deco. Tavanul are un tapet cu oglinzi, iar în peretele de sticlă se vede „brigada de bucătărie” la lucru. Noile apartamente Orient Express sunt compartimentate cu pereți din lemn prețios și piele, patul este larg de 2 metri iar pentru zi aveți la dispoziție o canapea. Decorate cu marmură, băile private se află în spatele ușilor glisante.

Există și un apartament prezidențial: un spațiu de 55 de metri pătrați care ocupă un vagon întreg cu intrare privată.

Trenul lui Maxime d’Angeac va fi lansat la sfârșitul anului 2026. Între timp, trenul Orient Express La Dolce Vita al mărcii poate fi rezervat online.

Citește și