• Trenurile și transportul public sunt domeniile în care vizitatorii ar putea resimți cel mai mult efectele grevelor.
  • Până în prezent, marile autostrăzi dintre orașe nu au fost afectate de greve și proteste.
  • Parisul și majoritatea orașelor mari – inclusiv Lyon, Marsilia, Lille, Bordeaux și Rennes – au fost afectate de proteste.

Iarna s-a terminat și mulți călători se vor gândi la cea mai clasică dintre destinațiile de primăvară: Paris. Orașul Luminilor și multe alte părți din Franța sunt în acest moment afectate din cauza protestelor.

Mulți oameni sunt nemulțumiți de reforma sistemului de pensii a președintelui Emmanuel Macron, care va crește vârsta de pensionare cu pensie completă de la 62 la 64 de ani. De asemenea, sunt supărați că acesta s-a folosit de puterile constituționale pentru a impune reforma, relatează CNN.

Ca răspuns, au avut loc greve și proteste de stradă, dintre care unele s-au soldat cu ciocniri violente și distrugeri. Acesta este motivul pentru care este posibil să fi văzut imagini cu gunoaie care se îngrămădesc pe străzile din Paris, cu trenuri care sunt anulate în întreaga țară sau cu mașini care ard în timpul protestelor.

Recomandări

DUMINICA ASTA DU-TE LA VOT ȘI PUNE ȘTAMPILA PE ALB, ADICĂ PE NICIUNUL, SĂ VADĂ CĂ EXIȘTI!
100K VOTEAZĂ ÎN DIASPORA
RĂSPUNSUL MAE
FRAUDĂ LA VOT?
SUFERI DE BURNOUT?
EȘTI TRIST? AI LIBER!

Noua lege nu a intrat încă în vigoare, dar principalele sindicate care se află în spatele grevei au promis că demonstrațiile vor continua până când Macron își va anula reforma.

Unde sunt cele mai mari proteste?

Parisul și majoritatea orașelor mari – inclusiv Lyon, Marsilia, Lille, Bordeaux și Rennes – au fost afectate de proteste. Sindicatele anunță greve la nivelul întregii țări cu câteva zile înainte, următoarea fiind stabilită pentru 28 martie, dar în ultimele zile au izbucnit demonstrații în centrele orașelor.

În destinații mai rurale sau mai mici, cum ar fi de-a lungul Rivierei franceze, viața continuă aproape ca de obicei.

Poți călători sau trebuie să anulezi vacanța?

Regele Charles al Marii Britanii a ținut prima pagină a ziarelor vineri, anulându-și viitoarea sa vizită de stat în Franța, care urma să aibă loc între 26 și 29 martie, din cauza tulburărilor actuale. Nu a existat niciun sfat oficial din partea unor țări precum Marea Britanie sau SUA cu privire la regândirea planurilor de călătorie în Franța.

Ministerul britanic al Afacerilor Externe și al Commonwealth-ului notează că demonstrațiile din Paris și din alte părți ale Franței ar putea deveni violente și ar putea exista „perturbări ale circulației rutiere”, în timp ce grevele în curs de desfășurare ar putea „duce la perturbarea serviciilor”.

O recomandare a Departamentului de Stat al SUA rămâne neschimbată din 2022 octombrie, Franța fiind la statutul „Nivel 2: Exercitați o prudență sporită” din cauza amenințării continue a terorismului și a tulburărilor civile.

Avertismentul din Marea Britanie notează: Aproximativ 17 milioane de cetățeni britanici vizitează Franța în fiecare an. Majoritatea vizitelor sunt fără probleme.

Majoritatea incidentelor legate de actualele scandaluri par a fi relativ izolate, astfel încât există toate șansele ca călătorii să evite să fie prinși în ele, cu condiția să se țină la curent cu ceea ce se întâmplă. Ca întotdeauna, călătorii sunt sfătuiți să se asigure că au o acoperire de asigurare adecvată.

Vor exista întârzieri în aeroporturi?

Majoritatea zborurilor pe distanțe lungi nu au fost afectate, dar traficul aerian european și intern pe distanțe scurte a avut un anumit impact.

O grevă recentă la nivel național a dus la reducerea capacității aeroportului Orly de lângă Paris, dar nu și a aeroportului Charles de Gaulle, care asigură majoritatea zborurilor internaționale.

Sunt afectate trenurile, transportul public și drumurile?

Trenurile și transportul public sunt domeniile în care vizitatorii ar putea resimți cel mai mult efectele protestelor.

În zilele de grevă, care au loc în prezent o dată sau de două ori pe săptămână, este puțin probabil ca metroul din Paris să funcționeze, iar până la 25% din trenurile interurbane de mare viteză TGV sunt de obicei anulate. Ciclismul și mersul pe jos rămân cele mai bune modalități de a vă deplasa în Paris, drumurile fiind blocate în zilele protestelor, ceea ce înseamnă că până și taxiurile sunt nerecomandate.

Citește și