• Numărul turiștilor la situl arheologic Pompei a atins recorduri istorice.
  • Directorul implementează măsuri de conservare.
  • Octombrie înregistrează 480.000 turiști.
  • Mai reprezintă luna cea mai aglomerată.

Situl arheologic roman Pompei va limita numărul de vizitatori zilnici la 20.000 pe zi, după o creștere abruptă a numărului de vizitatori, conform BBC.

Un număr record de 36.000 de turiști au vizitat situl în prima duminică a lunii Octombrie, când intrarea a fost gratuită, a raportat presa locală.

Presiunea Turismului asupra Istoriei

Conducerea parcului a declarat vineri că situl își va limita numărul zilnic de vizitatori începând cu 15 noiembrie.

Recomandări

MAKE EU GREAT AGAIN
RĂZBOI ȘI PACE
SE ROAGĂ PENTRU NOI
NOTA DE PLATĂ
FIDELITATEA, BOALĂ GREA
NOLAN IA STARURILE

Pompei, orașul roman îngropat într-o erupție a muntelui Vezuviu din apropiere în anul 79 d.Hr., este unul dintre cele mai bine conservate situri romane din lume.

Aproape 4 milioane de persoane au vizitat principalul sit din Pompei în 2023, cu o treime mai mult decât în anul precedent. Numărul vizitatorilor a crescut în perioada premergătoare pandemiei, iar în 2023 a depășit nivelurile de dinainte de epidemie.

În Octombrie 2024, au fost peste 480.000 de vizitatori, ceea ce înseamnă o medie de aproximativ 15.500 de vizitatori pe zi. Cea mai aglomerată lună de până acum din acest an a fost luna mai, când aproximativ 517.000 de persoane au vizitat, adică aproximativ 16.700 pe zi.

Este probabil ca limita de 20.000 de persoane să ducă la refuzarea turiștilor doar în câteva ocazii. Un purtător de cuvânt al parcului a declarat pentru Reuters că acesta a depășit 20.000 de vizitatori doar atunci când intrarea este gratuită în prima duminică a lunii, precum și în trei sau patru zile în care se plătește.

Gabriel Zuchtriegel, directorul parcului, a declarat că reducerea efectelor vizitatorilor umani la Pompei a fost importantă din motive de conservare și siguranță.

Descoperiri Recente

Orașul a fost devastat de erupția Muntelui Vezuviu, care a păstrat porțiuni din el aproape intacte sub un strat de cenușă timp de peste 1.000 de ani.

Aproximativ o treime din sit nu a fost încă excavată. Acesta continuă să prezinte un interes uriaș pentru arheologi, oferind cea mai completă imagine a vieții cotidiene romane din întreaga lume.

La începutul acestui an, arheologii au descoperit fresce cu figuri mitice grecești, printre care Elena din Troia și Apollo. Operele de artă au fost descoperite într-o sală de banchet cu pereți negri dramatici și o podea din mozaic formată din peste 1 milion de plăci albe.

Biletele de intrare la Pompei încep de la 18 €.

Citește și