• Politicienii din Barcelona susțin că măsura este necesară pentru a asigura accesul la locuințe pentru localnici.
  • Asociația apartamentelor turistice din Barcelona a declarat că schimbarea va duce la închirierea ilegală a apartamentelor către turiști.
  • Barcelona se luptă de ani de zile cu o ofertă limitată de locuințe.

Primarul orașului Barcelona s-a angajat să elimine închirierile turistice pe termen scurt din oraș în termen de maxim cinci ani, scrie BBC.

Socialistul Jaume Collboni a declarat într-o conferință de presă că nu intenționează să reînnoiască niciuna dintre cele 10.101 de licențe turistice acordate proprietarilor atunci când acestea expiră în noiembrie 2028. Collboni a declarat că apartamentele, care sunt în prezent anunțate pe platforme precum Airbnb și Homeaway, vor fi disponibile în schimb pentru localnici.

Politicienii care se opun acestei măsuri l-au acuzat de subminarea drepturilor de proprietate.

Recomandări

JOE BIDEN NU RENUNȚĂ
SCHIMBĂRILE CLIMATICE FAC RAVAGII
CE SPUNE TIMBERLAKE DESPRE ARESTARE
EXTREMA DREAPTĂ SĂRBĂTOREȘTE
BANNON: „ARMATA MAGA ESTE PREGĂTITĂ”
PUBLICUL NU A FOST PREA ÎNCÂNTAT DE SZA

Collboni a declarat că măsura ar fi „echivalentă cu construirea a 10.000 de locuințe noi”. Justificând planul, acesta a declarat că toate chiriile au crescut cu 70% în ultimii 10 ani și au devenit inaccesibile. „Este nevoie de o ofertă mai mare de locuințe, iar măsurile pe care le prezentăm astăzi sunt menite să asigure o ofertă mai mare”, a adăugat el.

Barcelona se luptă de ani de zile cu o ofertă limitată de locuințe. Politicienii dau vina pe rata ridicată a turismului, precum și pe statutul în creștere al orașului ca centru tehnologic care atrage lucrători străini. Construcțiile noi nu au ținut pasul cu cererea crescută, ceea ce a dus la creșterea prețurilor.

Reacționând la anunțul lui Collboni, unii consilieri de stânga au afirmat că anul 2028 este prea îndepărtat în viitor pentru oamenii despre care au spus că sunt forțați să părăsească orașul acum.

Asociația apartamentelor turistice din Barcelona a declarat că schimbarea va duce la închirierea ilegală a apartamentelor către turiști. Politica a fost o „perdea de fum” pentru eșecul politicii de locuințe a lui Collboni.

În ultimele luni, mii de persoane au protestat în unele părți ale Spaniei, inclusiv în Insulele Canare, împotriva efectelor turismului de masă, despre care susțin că dăunează mediului și îi alungă pe localnici.

Citește și