Restricții de călătorie pentru românii care vor să meargă în Belgia și Cehia / Cele 24 de județe din România care se află pe „lista roșie” a belgienilor

Restricții de călătorie pentru românii care vor să meargă în Belgia și Cehia / Cele 24 de județe din România care se află pe „lista roșie” a belgienilor Sursa Foto: Profimedia
  • Belgia şi Cehia sunt printre ultimele ţări ce impun noi restricţii de călătorie celor ce vin din România.
  • Dacă ajungi în Cehia, trebuie să anunţi şi să te testezi pe banii tăi.
  • În Belgia, scapi de carantină în funcţie de judeţul din care vii. 

De astăzi, Cehia a introdus România pe „lista roşie” a ţărilor cu risc epidemiologic înalt, astfel că persoanele ce călătoresc din România în Cehia trebuie să îşi notifice sosirea, telefonic sau prin alt mijloc de comunicare, la Direcţia de Sănătate Publică pe raza căreia se află locul de reşedinţă declarat (hotel, locuinţă).

În plus, românii se vor supune, pe cheltuială proprie, testării pentru COVID-19, în situaţia în care autoritatea de sănătate publică nu a dispus alte măsuri de carantină.

Şi Belgia a modificat, de la 1 august, condiţiile de călătorie pentru persoanele ce sosesc din România.

Astfel, persoanele ce vin din anumite zone ale ţării noastre trebuie să intre în autoizolare şi să efectueze un test molecular (tip PCR) pentru depistarea infecţiei cu COVID-19.

24 de judeţe au fost incluse de autorităţile belgiene pe „lista roşie”

  • Centru (Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu);
  • Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea);
  • Sud-Muntenia (Arges, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman);
  • Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea).

Recent, şi Guvernul sloven a decis să introducă România pe „lista roşie” şi să impună 14 zile de izolare, la hotel sau în altă locaţie desemnată, pentru persoanele sosite din ţara noastră.

La rândul ei, Italia a prelungit, până pe 9 august, restricţiile aplicate persoanelor ce vin din România şi Bulgaria, acestea fiind obligate să se izoleze la domiciliu pentru 14 zile.

În ultimele săptămâni, tot mai multe ţări au impus restricţii de călătorie persoanelor ce vin din România.

În timp ce unele interzic complet accesul românilor (cazul Ciprului, Lituaniei, Finlandei sau Danemarcei, mai nou), altele impun măsura izolării: Marea Britanie, Irlanda, Norvegia, Estonia, Letonia sau Elveţia, cea care impune carantină de zece zile la domiciliu chiar şi pentru cei care prezintă un test molecular negativ.

De asemenea, există şi ţările care condiţionează accesul românilor de prezentarea unui rezultat negativ al testului COVID-19.

Printre acestea sunt Grecia (indiferent de modalitate de intrare, pe cale rutieră sau aeriană), Austria, Ungaria, Rusia sau Slovacia. Condiţiile diferă de la caz la caz şi sunt detaliate pe site-ul Ministerul Afacerilor Externe.