• Unul dintre cele mai durabile sate din lume acordă o atenție deosebită siguranței localnicilor și arhitecturii tradiționale, evitând capcanele turismului de masă.
  • Shirakawa, un sat amenajat în mod tradițional în Alpii japonezi, este popular în întreaga lume pentru atmosfera idilică.
  • La începutul anilor 1990, acest sat de basm din prefectura Gifu a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Unul dintre cele mai durabile sate din lume acordă o atenție deosebită siguranței localnicilor și arhitecturii tradiționale, evitând capcanele turismului de masă.

Shirakawa, un sat amenajat în mod tradițional în Alpii japonezi, este popular în întreaga lume pentru atmosfera idilică creată de casele sale caracteristice cu acoperișuri înclinate. Ascuns între munți înalți și păduri dense în centrul Japoniei, pe lângă natura sa frumoasă, este caracterizat de casele tradiționale. Acestea se numesc gassho-zukuri și se recunosc după acoperișurile lor cu paie, care seamănă cu mâinile împreunate în rugăciune.

La fiecare douăzeci de ani trebuie să se înlocuiască acoperișurile de paie, așa că nu este neobișnuit să îi vezi pe japonezi cu mâinile ocupate pentru ca locuințele să reziste iernilor reci și cu multe precipitații. Casele creează o scenă specială iarna, când sunt acoperite de zăpadă, dar primăvara, cu florile de cireș, nu este mai puțin interesantă.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

La începutul anilor 1990, acest sat de basm din prefectura Gifu a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, ceea ce a dus la o creștere a numărului de turiști. O mică comunitate rurală de 1.600 de persoane atrage anual 2,15 milioane de turiști din întreaga lume. Cu toate acestea, în 2019, autoritățile au decis să limiteze vizitele prin introducerea unei liste de așteptare pentru turiști, iar în anul următor, Shirakawa a stârnit din nou interesul atunci când a intrat pe lista olandeză a celor mai durabile destinații din lume.

Pe lângă faptul că trăiesc în armonie cu natura și evită turismul de masă, olandezii au lăudat măsurile stricte de protecție împotriva incendiilor din mediul rural japonez. Deoarece casele din lemn cu acoperișuri de paie sunt vulnerabile la incendii, locuitorii vizitează în mod obișnuit satul de mai multe ori pe zi în zilele mai călduroase pentru a se proteja de foc.

Când în 2019 a izbucnit un incendiu într-una dintre case, toți localnicii s-au grăbit să ajute pompierii să salveze satul din flăcări. În plus, fumatul este interzis în sat pentru a preveni accidentele. De la începutul anului 2021, autoritățile municipale, inclusiv guvernul prefecturii Gifu, iau măsuri stricte pentru a proteja localnicii de pandemie, astfel încât turiștii sunt sfătuiți să se familiarizeze cu interdicțiile și regulile înainte de a vizita.