• Principatul Sealand a fost înființat în 1867 de un fost ofițer britanic.
  • Micronațiunea este o platformă de apărare antiaeriană din al doilea Război Mondial.
  • Cea mai mare populație a fost de 50 de suflete, în anii 70.

Există națiuni mari și națiuni mici, dar niciuna nu e atât de mică precum Sealand. Acest principat din mijlocul mării are un singur locuitor, dar funcționează ca o micronațiune cu o Constituție, imn și armată.

Situat la 12 km est de Suffolk în Marea Nordului, Principatul Sealand este o micronațiune care pretinde a fi cea mai mică țară din lume. Micronațiunea, de fapt o platformă antiaeriană solitară din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, a fost ridicată pentru prima dată în 1942 sub numele de HM Fort Roughs, un fort înarmat în afara limitei teritoriale a Marii Britanii de atunci în Marea Nordului.

A avut până la 300 de membri ai Marinei Regale în timpul războiului și până la evacuarea sa finală în 1956, stația a fost curând abandonată și lăsată să cadă în paragină. Asta până în 1966, când Paddy Roy Bates, un fost ofițer al armatei britanice l-a ocupat, dând naștere unei noi, minuscule micronațiuni. Decizia lui a fost motivată de faptul că avea nevoie de un loc în care să poată emite cu radioul său pirat. Ulterior i-a venit idea unei națiuni. Familia lui Bates a locuit apoi pe această platformă cât două terenuri de tenis, iar cea mai mare populație a fost în anii 70, cand trăiau pe platformă 50 de persoane.

Recomandări

NU TE SUPĂRA, PRIETENE!
CINE ÎL SUSȚINE PE TRUMP
VALENCIA E SUB APĂ
HOLLYWOOD VOTEAZĂ HARRIS
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
CE SE ALEGE DE AMERICA?


Sealand a reușit sa reziste, deși datoria externa este destul de mare și nu creste natalitatea. Mica tara are un singur locuitor, electricianul care este si paznic.

Fondatorul statului, Paddy Roy Bates a decedat in 2012, iar fiul său prințul Michael Bates trăiește cu familia în Essex. Au existat mai multe proiecte, cum ar fi crearea unui paradis fiscal sau un centru de date. Niciun plan nu a ajuns la bun sfârșit.

Citește și