• Grecia se confruntă cu un nou sezon de incendii de vegetație în această săptămână.
  • Primarul din Hydra este indignat de incident, în timp ce țara se confruntă cu incendii.
  • Grecia și-a înăsprit pedepsele pentru incendii provocate, autorii riscând acum până la 20 de ani de închisoare și amenzi de până la 200.000 de euro. 

Autoritățile elene au arestat sâmbătă 13 persoane după ce artificii lansate de pe un iaht au declanșat un incendiu de pădure pe o insulă din apropierea Atenei, în timp ce țara se confruntă cu un nou sezon de incendii de vară mortale, conform The Guardian.

Primarul insulei Hydra și-a exprimat „indignarea” după ce incendiul a izbucnit vineri târziu și a promis că va lua măsuri legale împotriva celor responsabili. Zeci de incendii de vegetație din Grecia din această săptămână s-au soldat cu cel puțin un mort.

Cel mai recent incendiu a fost cauzat de focuri de artificii lansate de pe o barcă care au ars singura pădure de pini de pe insulă, într-un loc greu accesibil și fără drum, a declarat pe Facebook echipa de pompieri din Hydra.

Recomandări

CE REGULI RESPECȚI LA WIMBLEDON
RUSSELL CÂȘTIGĂ ÎN AUSTRIA
RISC DE INCENDII ÎN GRECIA ȘI TURCIA
ELEVII ROMÂNI ÎNVAȚĂ ÎN CLĂDIRI CU RISC SEISMIC
CE SE ÎNTÂMPLĂ CU MACRON?
CUM TE AJUTĂ PUBLIC SPEAKING LA JOB?

Treisprezece persoane acuzate de implicare în focurile de artificii au fost arestate în urma unei anchete a serviciilor de pompieri și vor fi prezentate duminică în fața unui procuror, se arată într-o declarație.

Nu au fost oferite detalii cu privire la suspecți. Grecia și-a înăsprit pedepsele pentru incendii provocate, autorii riscând acum până la 20 de ani de închisoare și amenzi de până la 200.000 de euro.

Pe lângă faptul că a solicitat luarea de măsuri legale împotriva persoanelor iresponsabile din spatele focurilor de artificii, primarul din Hydra, Giorgos Koukoudakis, a declarat pentru postul public de televiziune ERT că autoritățile trebuie să creeze mai multe zone antiincendiare și drumuri prin păduri.

Un alt incendiu a făcut ravagii sâmbătă pe insula Andros, au anunțat serviciile de urgență. Patru sate au fost evacuate, iar avioanele și elicopterele au fost aduse pentru a bombarda cu apă flăcările.

Grecia se pregătește pentru o vară dificilă, deoarece autoritățile avertizează că vânturile puternice și temperaturile ridicate au sporit pericolul. După cea mai caldă iarnă din istoria sa, țara mediteraneană a înregistrat săptămâna trecută primul val de căldură al anului, cu temperaturi care au depășit 44C în unele localități.

Oamenii de știință avertizează că emisiile de combustibili fosili cauzate de oameni agravează durata și intensitatea valurilor de căldură din întreaga lume.

Creșterea temperaturilor duce la prelungirea sezonului incendiilor de vegetație și la creșterea suprafeței arse de flăcări, potrivit Grupului interguvernamental de experți al ONU privind schimbările climatice.

Citește și