• Introducerea tururilor în această secțiune privată a Palatului Buckingham face parte dintr-o ambiție mai largă de a face reședințele regale mai deschise publicului
  • Turul costă 75 de lire sterline, dar biletele s-au vândut deja complet pentru acest an. 
  • Există un proiect în curs de desfășurare în valoare de 369 de milioane de lire sterline pentru renovarea complexului palatului.

În loc de faimoasa priveliște a balconului Palatului Buckingham, vizitatorii vor putea, pentru prima dată, să privească totul din interior, conform BBC.

După cinci ani de renovări, aripa de est a palatului a fost restaurată cu grijă și, începând de săptămâna viitoare, va fi deschisă clienților plătitori în regim de probă. Însă aceștia nu vor putea păși pe balconul propriu-zis. Acesta este surprinzător de îngust, iar balustradele sunt sub înălțimea taliei, într-un mod care ar face ca orice ofițer de sănătate și siguranță să intre într-o panică regală.

Dar, privind prin ferestre – și prin ceea ce autorul regal Robert Hardman a numit „cele mai faimoase perdele de plasă din lume” – puteți vedea priveliștea din perspectiva Regelui și a Reginei, a Prințului William și a Prințesei Catherine.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Pentru a ajunge la balcon, membrii Familiei Regale trec prin Camera Centrală, decorată în stil chinezesc și deschisă publicului pentru prima dată de când această aripă a fost construită, acum 175 de ani. O lampă uriașă atârnă în jos, decorată în stilul unui crin, iar pereții sunt acoperiți cu opere de artă cu tematică chineză.

Introducerea tururilor în această secțiune privată a palatului face parte dintr-o ambiție mai largă de a face reședințele regale mai deschise publicului. Aripa de est, care primește primii turiști, este fațada principală a palatului, unde turiștii se adună afară pentru a urmări Schimbarea Gărzii – este priveliștea pe care o vedeți pe cărțile poștale.

Turul costă 75 de lire sterline, dar biletele s-au vândut deja complet pentru acest an. Și vizitatorii inaugurali din această vară vor fi în grupuri ghidate de 20 de persoane, separate de turul general al camerelor de stat ale palatului.

În această versiune mai intimă a turului, niciunul dintre obiectele expuse nu este izolat de vizitatori. Mobilierul nu are pancarte cu „nu vă apropiați”. Astfel, palatul se simte mai degrabă ca o clădire vie decât ca un muzeu, dar nu se poate scăpa de procesul treptat de vânzare a cadourilor.

Există un proiect în curs de desfășurare în valoare de 369 de milioane de lire sterline pentru renovarea complexului palatului, nu doar a suprafețelor aurite, ci și a instalațiilor sanitare și a cablurilor de bază ale unui ansamblu imens de clădiri învechite.

Numai renovarea aripii de est a însemnat îndepărtarea și conservarea a 3.500 de obiecte separate, inclusiv mobilier istoric și opere de artă. Iar turul include doar o parte relativ mică a acelei aripi.

Dar tururile sold-out arată cererea publicului și, deși printre vizitatori se vor număra iubitori de artă, oamenii vor veni, de asemenea, să vadă cu ochii lor ceva ce poate au urmărit la televizor sau și-au imaginat.

Pe coridoarele lungi sunt expuse o mulțime de bijuterii regale, însă sentimentul de a vedea culisele palatului este cel care va atrage oamenii.

Citește și