• Zborurile către Spania ar putea fi grav perturbate în această vară dacă vor avea loc greve care vor afecta peste 10 companii aeriene.
  • Piloții ar putea intra în grevă alături de controlorii de trafic aerian, însoțitorii de bord și personalul de la sol.
  • Lucrătorii Air Europa iau în considerare, de asemenea, extinderea grevei lor la 22, 23, 25, 26, 29 și 30 mai, plus 1 și 2 iunie în toate bazele lor.

Dacă plănuiești o vacanță in Spania vara aceasta, ai in vedere că zborurile către Spania ar putea fi grav perturbate dacă vor avea loc greve care vor afecta peste 10 companii aeriene.

O serie de greve au fost propuse de Sindicatul spaniol al piloților de linie (SEPLA), care reprezintă angajații de la Air Nostrum, Air Europa, Iberia, Iberia Express, Vueling, Ryanair, easyJet, Norwegian, Swiftair, Plus Ultra, Jet 2, Eurowings și Evelop, scrie The Independent.

Aceasta face parte dintr-o dispută în curs de desfășurare cu Ministerul spaniol al Transporturilor, Mobilității și Agenției Urbane privind aplicarea unei legi privind „serviciile minime”, care impune piloților să lucreze în timpul conflictelor de muncă pentru a se asigura că 90 la sută din zboruri sunt efectuate.

Recomandări

ORBAN SE ÎNTÂLNEȘTE CU PUTIN
PEDRO SANCHEZ VIZITEAZĂ ROMÂNIA
PUTIN DESCHIDE O POARTĂ SPRE DONEȚK
ASPRETELE, VĂZUT PENTRU PRIMA OARĂ NOAPTEA
ȘTII DE VREME?
A.I. TE SCUTEȘTE DE 5 ORE DE MUNCĂ

Piloții de la Air Nostrum și Air Europa sunt în grevă din luna februarie, dar legislația înseamnă că 60 din cele 80 de zboruri zilnice continuă să fie efectuate.

Lucrătorii Air Europa iau în considerare, de asemenea, extinderea grevei lor la 22, 23, 25, 26, 29 și 30 mai, plus 1 și 2 iunie în toate bazele lor.
Controlorii de trafic aerian, însoțitorii de bord și transportul la sol s-ar putea alătura viitoarelor acțiuni sindicale, potrivit Majorca Daily Bulletin, dar generalul Javier Fernández-Picazo, secretarul general al SEPLA, a declarat că această decizie „trebuie evaluată și negociată”.

Greve în Italia

În altă parte a Europei, cea mai recentă serie de acțiuni sindicale din aviație din Italia începe pe 19 mai, la miezul nopții și continuă pentru tot restul zilei. În loc de o singură grevă, sunt 14 greve separate, în principal ale personalului de la sol (inclusiv ale unor membri ai personalului de securitate) de la diferite companii aeriene și aeroporturi italiene.

Potrivit Ministerului Infrastructurii și Transporturilor, se așteaptă ca vineri grupuri de lucrători să intre în grevă între patru și 24 de ore. Scopul este de a provoca perturbări maxime în ceea ce este adesea cea mai aglomerată zi a săptămânii în ceea ce privește zborurile.
La fel ca și Spania, Italia are o legislație privind „serviciul minim” care obligă sindicatele să se asigure că unele zboruri continuă să opereze chiar și în timpul grevelor. Obiectivul principal este de a menține legătura dintre cele mai mari două insule ale țării – Sicilia și Sardinia – și partea continentală a Italiei.

De asemenea, multe zboruri internaționale ar trebui să se desfășoare în mare parte în mod normal. Însă unii pasageri easyJet de la Londra Gatwick către Napoli și Roma au fost anunțați că zborurile lor sunt anulate.

Citește și