• 15 persoane au murit după ce au fost vaccinate cu AstraZeneca, de la începutul campaniei de imunizare din Franța.
  • Unii au fost diagnosticați cu o formă rară de tromboză venoasă.
  • Sunt deschise 12 anchete pentru a încerca să determine cauzele precise ale acestor decese.

Sunt aceste 15 decese cauzate de vaccinul produs de AstraZeneca? Aceasta este întrebarea pe care o pun familiile victimelor, care au decis să acționeze în istanță pentru a afla răspunsul, relatează France Inter.

Majoritatea persoanelor decedat aveau peste 55 de ani; aceștia erau în mare parte pensionari, aflați în categoria eligibilă pentru vaccinare. Dar erau și doi asistenti medicali, în vârstă de 38 și 41 de ani. Aceștia au dezvoltat o formă rară de tromboză venoasă la câteva zile după ce s-au vaccinat cu serul produs de AstraZeneca.

Printre persoanele decedate, se afla și Anthony, un student la medicină în vârstă de 24 de ani, care a murit la Nantes pe 18 martie. „Autopsia lui Anthony indică faptul că moartea a fost cauzată de o hemoragie masivă în urma unei tromboze localizate în splină. S-au găsit cheaguri de sânge și în creier”, spune Etienne Boittin, avocatul familiei victimei.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK

„În acest moment, nu există niciun indiciu clar că acest vaccin a fost cauza morții”, continuă el. „Dar încep să apară o serie de dovezi care să indice acest lucru, deoarece autopsia a arătat că Anthony nu avea cancer, nici virus, nici infecție bacteriană”.

O plângere penală colectivă pentru omor

Rudele lui Anthony și celelalte 14 familii ale victimelor, reprezentate de avocatul Boittin, au depus o plângere pentru omor. „Evident, această calificare este progresivă”, specifică avocaul. „În funcție de elementele anchetei, intenționăm să depunem o plângere pe motiv de înșelăciune gravă, eventual sau pe baza altor calificări juridice relevante pentru anchete.”

Din partea asociațiilor de asistență pentru victime, povestea este aceeași. „Nimic nu ne permite să spunem că moartea acestor persoane este legată de vaccin”, explică Catherine Gaches, președinta comunității victimelor accidentelor rezultate în urma vaccinării. „Cu toate acestea, majoritatea plângerilor sunt adresate companiei AstraZeneca, familiile victimelor au observat că rudele lor au murit din cauza trombozelor care au apărut după administrarea acestui vaccin.”

Familiile așteaptă acum rapoartele autopsiei pentru a afla cauzele exacte ale morții celor dragi. În total, 12 investigații sunt în desfășurare în toată Franța, inclusiv trei efectuate de către Departamentul de Sănătate Publică al Parchetului din Paris. În paralel, Parchetul de la Valenciennes a decis deschiderea unei anchete judiciare.