• 30 noiembrie (Sfântul Andrei) și 1 decembrie (Ziua Națională) sunt zile de sărbători legale, în care nu se lucrează
  • Salariații care trebuie totuși să muncească, prin specificul activității, vor fi compensați de angajatorii lor

Codul muncii stabilește că zilele de Sfântul Andrei și Ziua Națională sunt zile libere legale, astfel că salariații beneficiază de timp liber astăzi și mâine, indiferent că lucrează la stat sau la privat.

Totuși, există și categorii de salariați care trebuie să lucreze în aceste zile. În principiu, vizați sunt angajații din unitățile sanitare sau cele de alimentație publică, precum și cei ce lucrează în domenii în care activitatea nu se poate întrerupe din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

În acest caz, cei ce muncesc astăzi și mâine trebuie să primească timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau, dacă acest lucru nu este posibil, au dreptul la un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază. În caz contrar, angajatorii riscă amenzi cuprinse 5.000 și 10.000 de lei.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Dacă vrei să participi mâine la parada de Ziua Națională, trebuie să știi că aceasta se va desfășura cu respectarea măsurilor de distanțare fizică și purtarea măștii de protecție, fără să fii condiționat de prezentarea certificatului verde sau alte restricții.

În schimb, accesul în zonele oficiale va fi limitat la 400 de persoane în București, respectiv 200 de persoane în municipiile reședință de județ, și se va face în baza certificatului verde, document care să ateste vaccinarea cu schema completă sau trecerea prin boală în ultimele șase luni.

Ultimele zile libere legale din acest an vor fi 25 și 26 decembrie, primele două zile de Crăciun. Anul acesta, ele pică oricum în zilele de weekend (sâmbătă și duminică).