- Nicolae Iorga a consolidat conştiinţa naţională, înainte de Primul Război Mondial, pregătindu-i pe români pentru marele sacrificiu
- Nicolae Iorga: „Țara noastră are înainte de toate o datorie. Aceea de a munci”
- Valentin Teodosoiu: Profesorul Iorga ar trebui adus permanent în față și explicat cât de mult a iubit națiunea română.
Suntem din ce în ce mai puțini cei care votăm. Numai 31,84% dintre cei cu drept de vot și-au exercitat acest drept anul trecut, la parlamentare. Dreptul de a munci, dreptul la sănătate, dreptul la educație, dreptul la siguranță, toate depind de dreptul tău de a vota. Alege să te redeștepți, române, și lasă un lider să te inspire. Unul ca Nicolae Iorga, care a crezut în ideile lui. Iorga a considerat că este de datoria lui să vorbească chiar cu prețul vietii. ”Munca este cel mai potrivit dezinfectant al tuturor neajunsurilor morale” spunea Iorga în anii 30.
Nicolae Iorga: ”Țara noastră are înainte de toate o datorie. Aceea de a munci. S-a muncit prea puțin, s-a muncit prea răzleț”
Nicolae Iorga a consolidat conştiinţa naţională, înainte de Primul Război Mondial, pregătindu-i pe români pentru marele sacrificiu care a făcut posibilă Unirea din 1918. A ţinut nenumărate cuvântări despre trecutul istoric, îndemnându-şi contemporanii să fie la înălţimea înaintaşilor; În timpul războiului era mai cunoscut ca „Apostolul Neamului”. Multe documente din 1918 prezintă credinţa populară că istoricul era unul din marii făuritori ai Unirii.
Nicolae Iorga trebuie să poarte un nume și pentru generațiile actuale și viitoare. Astăzi poți să-i spui Valentin Teodosiu! Respect, Maestre! Datorită dumneavoastră am reînceput să iubesc cinematografia la fel de mult ca istoria!
Valentin Teodosoiu, actor: „Rolul era covârșitor. M-am pregătit 6 luni de zile. Într-o noapte, disperat, am sărit din pat. Zic: ”Trebuie să găsesc ceva despre profesorul Iorga în ”Istoria literaturii române de la origini până în prezent”scoasă în 1941 de Călinescu. Am sărit și mi-am deschis cartea, probabil întâmplător sau nu, exact acolo unde vorbea despre profesorul Iorga. Într-o bună dimineață am văzut prăvălindu-se o umbră pe zidurile universității, o umbră cu pălărie și cocoșat. Știam clar că este profesorul Iorga. Mi-am propus când ajung lângă el să nu-l salut. Am ajuns lângă el și o mână nevăzută mi-a ridicat pălăria și am spus ”Bună dimineața, domnule profesor” și am trecut mai departe. Era o personalitate uluitoare, covârșitoare. Vreau să spun că toate replicile din film au existat. El tuna și fulgera în Parlamentul României. Când vorbea el Parlamentul era în flăcări. Jumate îl huiduiau, jumate îl adulau. Profesorul Iorga ar trebui adus permanent în față și explicat cât de mult a iubit națiunea română, ce mare patriot a fost. El ar spune tuturor copiilor:”puneți mâna pe carte, învățați istoria țării, cine uită nu merită, iar istoria pentru cei ce nu o cunosc se repetă”