• România va închide anul 2023 cu cel mai ridicat PIB din istorie, 320 de miliarde de euro.
  • În 1918, țara ta era pe locul 11 în topul celor mai puternice economii din Europa.
  • La Revoluţia din 1989, România avea un PIB de 40 de miliarde de dolari.

Poate că îți vine greu să crezi, dar au fost vremuri când România era un jucător important pe harta economică a Europei. Chiar în anul miraculos 1918, țara noastră ocupa locul 11 în clasamentul celor mai puternice economii din Europa. Pe atunci, economia noastră era mai solidă decât cea a Norvegiei și a Portugaliei, de pildă! Pas cu pas, am coborât pe grafice. Iar asta a însemnat și scăderea nivelului de trai.

După Revoluția din 1989, PIB-ul României era de 40 de miliarde de dolari. Acum, în 2024, poate părea un paradox: cu o economie în scădere, cu taxe și impozite care cresc, cu tensiuni pe piața muncii, mai ales în sectorul public, și cu un buget public într-un deficit semnificativ, România se pregătește să încheie anul cu cel mai mare PIB din istoria sa: 350 de miliarde de euro.

Tu știi însă că un PIB mai mare nu reflectă neapărat o creștere economică sustenabilă pe termen lung.
Poate că asta se întâmplă atunci când cei care te și ne conduc încep să pună mai mult preț pe propriile lor interese decât pe binele economic al țării. Și atunci, Tu ce faci pentru România? Cum o faci mai puternică financiar?

Recomandări

TRUDEAU DEMISIONEAZĂ
A.I.-UL SCHIMBĂ MEDICINA
STUDENȚII VOR DREPTATE
TE TEMI DE BĂTRÂNEȚE?
TRUMP O LAUDĂ PE MELONI
GRIPA CUPRINDE EUROPA

Cum am ajuns aici? 

„Noi suntem în cea mai bună situație economică din toată istoria noastră. Și pentru că s-a adus în discuție 1918, statistic, poate alte țări care sunt înaintea României în acest moment erau sub România. Dar atunci România era o țară agrară. Nici nu se compară România de atunci cu România de astăzi.

România de astăzi este o Românie cu o economie industrială, avem o economie tehnologică la cel mai înalt nivel din istorie. Este adevărat că în ultimul an asistăm la o scădere a creșterii economice. Noi nu suntem acum într-o postură de scădere economică. Noi poate creștem cu o rată mai redusă. 

Dar România are potențial în continuare și depinde de noi, de votul nostru, pentru a continua acest parcurs și pentru a nu fi întrerupt. Noi am avut această creștere absolut spectaculoasă, cea mai mare din Europa în ultimii 26 de ani, cel puțin din punct de vedere procentual chiar mai mare decât Polonia, care este starul economic al Europei, datorită investițiilor străine, datorită fondurilor europene, datorită băncilor străine, datorită banilor românilor care lucrează în străinitate și care an de an trimit miliarde de euro în România.

Cu ajutorul acestor bani s-a dezvoltat și capitalul românesc, s-au dezvoltat și companiile românești. Și tot acest lucru, toți aceștia au dus la creșterea salariilor, creșterea nivelului de trai din România, am ajuns la un salariu mediu de peste 1000 de euro. 

Este adevărat că această creștere, această prosperitate, nu se vede la fel pentru fiecare. Și aici este o problemă pe care guvernul sau guvernele nu au reușit să o rezolve. Sunt zone din România, București, Cluj, Timișoara, Sibiu, Constanța, care au o creștere economică peste medie, dar sunt alte zone care au rămas în urmă.

Rămâne de înțelepciunea următoarelor guverne din următorii 20 de ani pentru a întinde această creștere economică și către alte zone. Depinde foarte mult de ce se va întâmpla în această lună din punct de vedere politic, depinde de integrarea noastră în alianța euroatlantică și depinde foarte mult de cum vom trece noi peste această situație politică”, a declarat Cristian Hostiuc, directorul editorial al Ziarului Financiar.

Citește și