• Ce am făcut și ce am fi putut să facem în ultimul secol
  • A. Cioroianu: Trebuie să luăm lucrurile așa cum sunt

În ultimii 102 ani am dat examen după examen. Pe unele le-am luat, pe altele le-am ratat la mustață și au mai fost și cazuri în care am înregistrat eșecuri răsunătoare. Dar, e istoria noastră. Ai noștri, în 1918, au arătat că putem să facem ce ne punem în minte. Dar, hai să vedem ce am făcut și n-am făcut în ultimul secol. Un istoric, care a și scris despre asta, îți spune care a fost cel mai mare rateu al nostru.

Adrian Cioroianu, istoric: Nu aș spune că a fost cel mai mare rateu. Nu aș face topuri din acest punct de vedere. Jumătatea plină a paharului este că suntem astăzi mai uniți decât, era evident, în 1918, când acest proces începea. Iar poate jumătatea goală a paharului este că păstrăm o serie de imaturități la nivelul organizării statale.

De ce ar trebui să fim cel mai mândri în ultima sută de ani

Adrian Cioroianu, istoric: „De faptul că am trecut prin atâtea regimuri diferite și suntem cât de cât sănătoși. Acum 100 de ani, în România era democrație, avea să devină un regim autoritar sub un rege, apoi un regim autoritar sub un general mareșal, apoi o dictatură stanilistă, apoi o disctatură naționalistă. De 30 de ani am descoperit democrația și evident că nu e un lucru foarte simplu, dar avem o capacitate de regenerare fenomenală și asta o arată întreaga noastră istorie, nu numai ultima sută de ani. „

Recomandări

CE VEZI ÎN ITALIA
CÂNȚI, DECI EȘTI BINE
AMENINȚĂRI DIN 2013
CANDIDATUL COALIȚIEI
UK STĂ RĂU LA ECONOMIE
UNDE SCHIEZI?