• Data de 1 decembrie este Ziua Națonală a României încă din 1990
  • Zilele Naționale anterioare au fost 10 mai, respectiv 23 august
  • 1 decembrie marchează „nașterea” României Mari

Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, data de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România.

Această sărbătoare marchează ziua în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, dând naștere astfel României Mari. Ziua Națională a României este sărbătorită la 1 decembrie încă din 1990, după ce Ion Iliescu a promulgat o lege în acest sens.

Cum a ajuns România „Mare”

România și-a declarat independența față de Imperiul Otoman în 1877, iar anul următor, după un război ruso-turc pe care noi îl numim Războiul de Independență, România a fost recunoscută internațional drept un stat liber.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

După Al Doilea Război Balcanic, România intra în posesia Cadrilaterului, în urma înfrângerii Bulgariei. În timpul domniei regelui Ferdinand I, România iese victorioasă din Primul Război Mondial și aproape și-a dublat dimensiunea atunci când Basarabia, Bucovina și Transilvania s-au unit pe rând cu România.

România în 1878

Organele reprezentative ale Basarabiei au votat pe 27 martie 1918 unirea cu România. Bucovina a votat tocmai pe 28 noiembrie 1918, iar pe 1 decembrie a avut loc si Marea Adunare de la Alba Iulia.

„Adunarea Naţională a poporului român din Transilvania, Banat şi părţile ungurene a primit rezoluţiunea prezentată prin Vasile Goldiş în întregimea ei şi astfel unirea acestei provincii româneşti cu ţara mamă este pentru toate veacurile decisă”, anunţa Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări.

Declarația a fost citită de Vasile Goldiș, academician și om politic român, în cadrul unui eveniment public la care au participat peste 100.000 de români. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, România a pierdut Basarabia și Bucovina în 1940, ambele regiuni fiind anexate de Uniunea Sovietică.

Pe 11 decembrie se ratifică Marea Unire de către Guvernul României, iar declaraţia de la Alba Iulia este trimisă regelui Ferdinand. Regele promulgă în aceeaşi zi decretul. Un an mai târziu, pe 29 decembrie 1919, Parlamentul României votează legile de ratificare a unirii Transilvaniei, Crişanei, Maramureşului, Banatului, Bucovinei şi Basarabiei cu România.

Marea Unire este recunoscută oficial pe plan internațional prin Tratatul de la Trianon din 4 iunie 1920.

România Mare

10 mai și 23 august, celelalte Zile Naționale din istoria țării

Ziua Națională a României s-a mutat de câteva ori de-a lungul anilor. Înainte de 1918, 10 mai marca atât intrarea lui Carol I în România în 1866, cât și declarația de independență față de Imperiul Otoman în 1877.

În perioada stăpânirii comuniste, Ziua Națională a devenit 23 august, marcând răsturnarea guvernului fascist în 1944. După încheierea guvernării comuniste în 1990, 1 decembrie a devenit ziua națională.

Ziua Unirii, anul acesta

Aproximativ 4.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii și Administrația Națională a Penitenciarelor, dintre care 500 militari din 21 de țări aliate sau partenere, și aproximativ 200 de mijloace tehnice vor participa duminică, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la Parada Militară Națională organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti.

O paradă militară şi ceremonii dedicate Zilei Naționale vor avea loc şi la Alba Iulia, unde va merge şi premierul Ludovic Orban, alături de membri ai cabinetului său. Aproximativ 1.000 de militari, între care și un detașament din Polonia, vor participa la parada de 1 Decembrie la Alba Iulia. Pe străzile din oraș vor defila inclusiv noile transportoare Piranha.

Urmărește LIVE parada de 1 decembrie AICI.