• Parada de 1 decembrie 2020 a avut loc, ca în fiecare an, la Arcul de Triumf în București, dar a fost scurtă, fără defilarea militarilor
  • Klaus Iohannis: În acest cadru, vegheați de Arcul de Triumf, acest simbol al sacrficiului și al speranței, urez La Mulți Ani românilor, oriunde s-ar afla ei.
  • Ceremonia s-a încheiat după aproximativ 30 de minute

UPDATE 11:30 Ceremonia cu ocazia Zilei Naționale s-a încheiat

UPDATE 11:14 Mesajul lui Klaus Iohannis

„În această piață, care a fost martoră a atâtor sărbători, astăzi, suntem mult mai puțini ca de obicei. Bucuria din ochii copiilor ridicați pe brate de bunici sau părinți sunt imagini de care ne este dor și sunt imagini pe care vrem să le vedem cât mai curând posibil. În acest cadru, vegheați de Arcul de Triumf, acest simbol al sacrficiului și al speranței, urez La Mulți Ani românilor, oriunde s-ar afla ei”.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Vezi AICI mesajul integral al președintelui.

UPDATE 11:10 Președintele României a depus o coroană de flori în memoria eroilor neamului și a victimelor răpuse de virusul Sars Cov 2

UPDATE 11:04 Klaus Iohannis a ajuns la Arcul de Triumf

Parada de 1 decembrie 2020 poate fi urmărită LIVE pe Aleph News. Pandemia de coronavirus face ca defilarea de Ziua Națională să nu se mai organizeze cu mult fast ca în anii trecuți.

Președintele Klaus Iohannis a spus că: „În acest an, vom onora curajul și sacrificiile înaintașilor noștri făcând noi înșine sacrificiul de a renunța la bucuria participării împreună la manifestările publice tradiționale”.

Klaus Iohannis a mai spus următoarele: „Însă, cu siguranță, vom fi împreună în spirit, ca o națiune puternică, mereu unită și solidară atunci când în joc este chiar salvarea țării noastre. Din acest motiv, am decis ca ceremonia care avea loc în fiecare an la Arcul de Triumf să fie una extrem de restrânsă, la care sunt invitaţi ambasadori străini, medici şi personal medical”.

Când începe parada de 1 decembrie 2020

Evenimentul începe la ora 11:00, în Piaţa Arcul de Triumf, din Bucureşti.

Ministerul Apărării anunță că doar aproximativ 150 de militari din Ministerul Apărării Naţionale vor participa marți, 1 Decembrie, la ceremonia organizată pentru Ziua Națională, în format restrâns.

Cum se organizează parada de 1 decembrie 2020

Se va ține un moment de reculegere în memoria eroilor români care și-au dat viața pe câmpurile de luptă, dar și pentru victimele virusului SARS-CoV-2. Pentru aceștia vor fi trase 21 de salve de tun.

Klaus Iohannis va depune o coroana de flori și va susține un discurs.

Evenimentul nu este deschis publicului larg, iar desfășurarea acestuia se va face cu respectarea strictă a măsurilor impuse de pandemie.

1 Decembrie, Ziua Națională a României și Ziua Marii Uniri

1 Decembrie este zi de sărbătoare pentru românii de pretutindeni: rememorează Marea Unire din 1918.

Este un moment istoric care marchează întregirea țării prin alăturarea Transilvaniei.

Pe 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, a fost convocată Adunarea Națională a Românilor. Aceasta a avut ca deznodământ Hotărârea de Unire Necondiționată a Transilvaniei cu România. Hotărârea a fost votată în unanimitate.

Clădirea în care s-a decis Marea Unire din 1918
Sursa Foto: Mediafax

Astfel, la data de 1 decembrie 1918, s-a decis unirea Transilvaniei, a Crișanei și a Maramureșului cu România, cu păstrarea unei autonomii locale, ce avea la bază democrație și egalitate între naționalități și religii.

Ceremoniile care au loc în fiecare an au rolul de a le reaminti românilor momentul în care a luat naștere România Mare.

O Românie care i-a adus împreună pe români în aceeași limbă și în aceleași valori care să-i ghideze peste tot în lume.

Oameni prezenți la Marea Unire din 1918
Sursa Foto: Mediafax /
Colecțiile Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia / Samoil Marza, Fotograful Unirii