• Mihai Viteazul a readus în discuție unitatea spirituală a românilor ortodocși
  • Unirea din 1600 ar fi anulat regimul politic întemeiat pe Unio Trium Nationum
  • Românii sperau să vadă ortodoxia între confesiunile recepte în Transilvania

Unirea reușită de Mihai Viteazul a durat doar trei luni. Apoi a venit istoria. Abia Mihai Viteazul a reușit să readucă în discuție unitatea spirituală a românilor ortodocși din Transilvania cu cei din Țara Românească.

În secolul XVI doar confesiunile romano-catolică, calvină, luterană și cea unitariană erau recepte, recunoscute legal, ortodoxia fiind doar îngăduită. După ce a primit cheile fortăreței Alba Iulia pe 1 noiembrie 1599, Mihai a înființat mitropolia ortodoxă din cetate și a introdus doi boieri români în Consiliul principatului. La Iași, boierii moldoveni i-au recunoscut autoritatea în iunie 1600, după ce l-a alungat pe Ieremia Movilă susținut de oastea polonă.

Unirea nu a durat decât până în 18 septembrie 1600, când Mihai a fost învins la Mirăslău de trupele generalului italian Gheorghe Basta. După ce oastea sa a fost înfrântă și de polonezi împreună cu moldovenii conduși de Ieremia Movilă, la Bucov, în Prahova, Mihai a cerut ajutorul Împăratului Rudolf al II-lea, arhiduce de Austria. După primele succese care l-au readus la putere în Transilvania și în Țara Românească, a fost ucis la Turda din ordinul generalului Basta în august 1601.

Recomandări

PSD ȘI PNL PREGĂTESC REMANIEREA
CONTROVERSE PRIVIND EVALUAREA NAȚIONALĂ
PUTIN ARE FORȚE NUCLEARE GATA DE LUPTĂ
DE DOMENIUL SF, DAR CU TESLA
CUM SE SCHIMBĂ ECONOMIA ROMÂNIEI
BIDEN LUPTĂ CONTRA MAȘINILOR DIN CHINA