Mihai Viteazul şi Unirea Principatelor Române de la 1600. Prima unire a românilor

Unirea reușită de Mihai Viteazul a durat doar trei luni. Apoi a venit istoria. Abia Mihai Viteazul a reușit să readucă în discuție unitatea spirituală a românilor ortodocși din Transilvania cu cei din Țara Românească.

În secolul XVI doar confesiunile romano-catolică, calvină, luterană și cea unitariană erau recepte, recunoscute legal, ortodoxia fiind doar îngăduită. După ce a primit cheile fortăreței Alba Iulia pe 1 noiembrie 1599, Mihai a înființat mitropolia ortodoxă din cetate și a introdus doi boieri români în Consiliul principatului. La Iași, boierii moldoveni i-au recunoscut autoritatea în iunie 1600, după ce l-a alungat pe Ieremia Movilă susținut de oastea polonă.

Unirea nu a durat decât până în 18 septembrie 1600, când Mihai a fost învins la Mirăslău de trupele generalului italian Gheorghe Basta. După ce oastea sa a fost înfrântă și de polonezi împreună cu moldovenii conduși de Ieremia Movilă, la Bucov, în Prahova, Mihai a cerut ajutorul Împăratului Rudolf al II-lea, arhiduce de Austria. După primele succese care l-au readus la putere în Transilvania și în Țara Românească, a fost ucis la Turda din ordinul generalului Basta în august 1601.

Exit mobile version