- Problema rezervei militare devine o problemă politică în contextul alegerilor.
- Industria românească de apărare ar trebui să depășească faza de „supraviețuire”.
- Generalul (r) Bălăceanu: RO-Exit-ul, Rusia și instabilitatea politico-socială sunt principalele trei amenințări la adresa României.
Azi, în zi de sărbătoare pentru România, ne aducem aminte de cei care ne apără în fața amenințărilor externe, de militarii români. Armata Română ne-a apărat cu vitejie în trecut și, astăzi, într-un context de securitate tot mai fragil, este gata să o facă din nou. Dar cât de pregătită este Armata Română acum? Au militarii cu ce să ne apere? Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu, președinte al asociației ofițerilor în rezervă, crede că achizițiile militare se înscriu între calificativul corespunzător către bun.
Advertisment
Dacă la capitolul înzestrare armata română mai are de lucrat, la nivelul pregătirii forțelor armate ne descurcăm mai bine, spune generalul Bălăceanu
„Aș vrea să văd în 1 decembrie 2030, când vor defila, nu numai categorii de tehnică nouă, ca și Patriot, HIMARS-ul, Piranha 5, să defileze și mașinile de luptă ale infanteriei moderne, și obuzierile autopropulsate, și sisteme noi din categoria SHORAD/VSHORAD de apărare antieiriană, și sisteme mult mai complexe antidrone.
Noi trebuie să avem o industrie proprie de apărare, iar această industrie proprie de apărare să fie în măsură ca într-un timp scurt să treacă la industria de război. Atunci când vorbesc de război, nu vorbim de război în sine, ci vorbim de o postură de apărare și descurajare a României.
Recomandări
Educația fizică militară, pregătirea fizică, pe înțelesul tuturor, încă nu se desfășoară așa cum ar trebui să se desfășoare și o bună parte din personal se înscrie într-un indice de masă corporală al obezității. Legea de pregătire a populației nu a ajuns să fie aprobată. Știm care va fi decizia politică în funcție de rezultatul final al alegerilor, mă refer la alegerile prezidențiale și parlamentare, dacă vom reintroduce serviciu militar obligatoriu sau nu.”, a declarat generalul Virgil Bălăceanu pentru Aleph News.
Cine amenință România azi? Generalul Bălăceanu numește trei amenințări, iar RO-EXIT-ul este prima dintre acestea
„Roexitul este un pericol, adică ieșirea României din Uniunea Europeană și din NATO, o amenințare o va reprezenta în continuare Federația Rusă, care vrea un control mult mai extins al Mării Negre. Amenințarea o reprezintă cronicizarea instabilității politico-sociale și, sigur, în România să nu mai avem un regim democratic, ci un regim autocratic.”, a mai adăugat acesta.
Citește și
- Războiul tarifelor lui Trump ia amploare. Președintele ales al SUA amenință BRICS: „Să-și găsească alt fraier!”
- Azi sărbătorești 106 ani de la Marea Unire. Ce înseamnă pentru tine „identitatea națională”
- Cum schimbăm România prin A.I? Expert: „E necesar ca programatorii români să aloce timp să învețe și să adopte A.I-ul în următoarele luni”