România și alianțele istorice în care am fost dezavantajați. Ce spun istoricii despre ele

  • Istoric: „Am plătit faptul că am plecat spre est cu o putere agresoare”
  • Valentin Mateiu: „Basarabenii au plătit cel mai mult”
  • Istoric: „Eram oaia neagră în pactul de la Varșovia”

Ne dăm seama că lucrurile par ceva mai relaxate astăzi în ceea ce privește conflictele directe pentru România. Comandor în rezervă inginer Sandu Valentin Mateiu, istoric și analist militar, și colaborator al Monitorului Apărării și Securității spune cum am ajuns la această situație.

Sandu Valentin Mateiu, Comandor în rezervă: „În clipa de de față România nu are inamici, deși este în război, în Afganistan. Avem un adversar. Este Rusia pentru că suntem parte a NATO. Dar știm că dacă nu eram parte a NATO situația ar fi fost mai complicată. Apoi nu avem dușmani naturali. Deși în decursul istoriei noastre, am avut mereu geniul supraviețuirii. Am fost prinși între mari centre de putere, Est, Sud și Vest, și la echilibrul dintre ele am supraviețuit.”

Sandu Valentin Mateiu spune și cât de grave au fost urmările alianțelor greșite.

Sandu Valentin Mateiu, Comandor în rezervă: „Am plătit faptul că am plecat spre est cu o putere agresoare cu care nu aveam în comun decât obiectivul până la Prut. L-am plătit prin comunismul care ne-a fost impus și prin Basarabia, care a suferit cea mai cruntă deportare. A fost, îndrăznesc să spun, aproape de un genocid etnic și cultural. Basarabenii au plătit cel mai mult, apoi am plătit noi, am luat un sistem politic pe care a trebuit să îl adaptăm.”

Chiar și în cadrul unor alianțe dezavantajoase, România a avut șansa ei, zice Sandu Valentin Mateiu.

Sandu Valentin Mateiu, Comandor în rezervă: „Chiar și în perioada comunistă, imediat, liderii noștri, cum au avut ocazia să joace geopolitic, au jucat. Cu China, cu Statele Unite și Franța, pentru a echilibra presiunea sovieticilor. Am avut onoarea să nu invadăm Cehoslovacia. Asta spune multe despre faptul că eram oaia neagră în pactul de la Varșovia. Pentru că interesele noastre nu coincideau cu ale sovieticilor.”