• În 1918 Samoilă are 32 de ani și fotografiază Marea Unire din Alba Iulia. Nu știe asta, încă, dar intră în istorie cu singurele imagini din acea zi.
  • A surprins cinci momente. Trei cu mulțimea și două cu tribuna de la care vorbeau  Aurel Vlad, președinte al Consiliului Național Român, Episcopul greco-catolic Iuliu Hossu și Episcopul ortodox de Caransebeș Miron Cristea.
  • Fotograful Samoilă Mârza redeșteaptă generația ta cu sublimul fotografiilor sale. De unde vine aura acestor imagini astăzi?

În 1918 Samoilă are 32 de ani și fotografiază Marea Unire din Alba Iulia. Nu știe asta, încă, dar intră în istorie cu singurele imagini din acea zi. A surprins cinci momente. Trei cu mulțimea și două cu tribuna de la care vorbeau  Aurel Vlad, președinte al Consiliului Național Român, Episcopul greco-catolic Iuliu Hossu și Episcopul ortodox de Caransebeș Miron Cristea.

Importanța acelor momente 

În anul 1919, Mârza a publicat fotografiile într-un album numit „Marea Adunare de la Alba Iulia în chipuri” și a trimis exemplare către mai multe personalități, printre care Prim-ministrul Ion C. Brătianu, Preşedintele Consiliului Dirigent Iuliu Maniu, Nicolae Iorga sau chiar generalul francez Henri Mathias Berthelot.

Acesta din urmă i-a oferit lui Samoilă Mârza un abonament de călătorie pe toate liniile căilor ferate franceze. Iar delegația română care a participat la Conferinţa de pace de la Versailles a prezentat și ea fotografiile drept dovezi ale dorinței clare exprimate de popor.

Recomandări

UCRAINA POATE LOVI RUSIA
ÎNCEPE G20 LA RIO
CINE A FOST BELA KAROLYI?
ȘTII UNDE AU ERUPT VULCANII?
UNDE FACI REVELIONUL?
FOODSERVICE FOR YOU

Albumul a fost publicat în 1919

Unul dintre exemplarele albumului a ajuns inclusiv la Regele Ferdinand I. Totuși, el a fost nevoit să vândă unele clişee de la Unire pentru a valorifica sticla specială pe care o folosise. În 1966, aparatul cu trepied a fost achiziționat de către directorul Muzeului Național din Alba Iulia. Mârza astăzi. A murit pe 19 decembrie 1967. Era născut în 1886, de-o vârstă deci cu Henri Coandă, Topârceanu sau Nicolae Tonitza.

Cât despre albumul publicat în 1919, astăzi mai există doar trei exemplare pe teritoriul țării. Cel dăruit lui Iuliu Hossu se află la Episcopia Greco-Catolică de la Cluj, cel oferit lui Nicolae Iorga, la Biblioteca Academiei Române, iar cel destinat lui Iuliu Maniu, la Arhivele Naționale. Despre celelalte exemplare nu se mai știe nimic.  Singura bogăție rămâne povestea lui, care astăzi are puterea să te inspire. Este povestea românului curajos, visător și dornic să atingă sublimul în viață.