• Silviu Predoiu: „Patriotismul este sentimentul ce definește în egală măsură un popor, o țară, dar și pe cetățenii ei. În absența acestuia niciuna din părți nu poate exista cu adevărat”.
  • Silviu Predoiu: „A fi patriot înseamnă să simți nevoia de a te ridica și a duce mâna la piept când auzi intonându-se „Deșteaptă-te române” chiar dacă nimeni nu te vede, sau poate mai ales atunci când ești singur”.
  • Silviu Predoiu: „Vorbim public despre patriotism doar de câteva ori într-un an, dar trebuie să îl simțim zi de zi și să îl dovedim prin tot ceea ce facem”.

Silviu Predoiu, candidat Pro România la Camera Deputaților, spune într-un mesaj emoționant de Ziua Națională ce înseamnă să fii patriot și pune semnul egal între patriotism și rațiunea de a fi.

Nu poți fi patriot, afirmă Silviu Predoiu, dacă nu-ți simți țara dincolo de granițele ei fizice, dacă nu-ți cunoști istoria, cultura și tradițiile și nu le transmiți mai departe.

Dacă nu-ți onorezi înaintașii și pe cei care reprezintă un pic din România prin tot ceea ce fac; dacă nu-ți iubești țara, chiar dacă nu e ca afară, și o abandonezi fără să te implici, dezamăgit în realitate de liderii săi vremelnici… și nu de ea; dacă nu pui interesul general mai presus de cel personal, dacă nu dai fără să ceri, dacă nu simți că națiunea este familia ta mai mare.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Textul integral, publicat de Silviu Predoiu, fost director adjunct al SIE și candidat Pro România la Camera Deputaților

Silviu Predoiu: „Patriotismul este sentimentul ce definește în egală măsură un popor, o țară, dar și pe cetățenii ei. În absența acestuia niciuna din părți nu poate exista cu adevărat. 

Patriotismul înseamnă mult mai mult decât iubirea și loialitatea față de un loc definit de coordonate geografice, indiferent cât de frumos, bogat sau întins ar fi. 

Patriotismul înseamnă nu doar să cunoști istoria, cultura și tradițiile unui spațiu. Înseamnă să le simți, să le traiesti, să le cultivi și să le transmiți mai departe.

Înseamnă să fi recunoscător pentru tot ceea ce ai primit de la generațiile precedente, să te simți părtaș la zbaterile lor, să le descoperi și respecți idealurile, neuitând nicio clipă că, după modelul lor, și tu, prin conduita ta de astăzi, definești prezentul generațiilor viitoare”.

Silviu Predoiu: „A fi patriot înseamnă să te simți mândru de reușitele Simonei Halep, chiar dacă nu ai pus niciodată mâna pe o rachetă de tenis”

Silviu Predoiu: „A fi patriot înseamnă a cunoaște și recunoaște contribuția conducătorilor de neam, voievozi, domnitori, regi sau doar politicieni și generali la înfățișarea de astăzi a României, fără a uita însă vreo clipă că fără suportul și sacrificiul celor mulți și anonimi, care au crezut în ei și i-au urmat, nimic nu s-ar fi întâmplat.

A fi patriot înseamnă să te simți mândru de reușitele Simonei Halep, chiar dacă nu ai pus niciodată mâna pe o rachetă de tenis, să te bucure veștile despre succesul international al Angelei Gheorghiu, chiar dacă nu ești amator de muzica clasică, ci doar pentru că amândouă, indiferent unde merg, duc cu ele un pic de Romania.

A fi patriot înseamnă să simți nevoia de a te ridica și a duce mâna la piept când auzi intonându-se „Deșteaptă-te române” chiar dacă nimeni nu te vede, sau poate mai ales atunci când ești singur.

A fi patriot înseamnă să îi simți aproape de sufletul tău pe Maria Tănase, pe Brâncuși, pe George Enescu, pe Ecaterina Teodoroiu, pe Eremia Grigorescu, pe Aurel Vlaicu, pe Coandă, pe Alecsandri și Topârceanu, pe Creangă și Eminescu și pe câți și mai câti alții care te-au ajutat, fără să știe și fără să știi, să fi cel care ești astăzi”.

Silviu Predoiu: „A fi patriot este despre a da fără să ceri, este despre a accepta că interesul colectiv este deasupra interesului personal”

Silviu Predoiu: „A fi patriot înseamnă a-ți iubi țara chiar și atunci când nu este așa cum o vrei tu, dar nu o abandonezi ci, fără ezitare, continui să faci tot ce îți stă în puteri pentru a o transforma în ceea ce crezi că merită.

O țară nu te poate dezamăgi niciodată, o pot face doar lideri vremelnici și nevrednici. Spune-le ce nu îți place, implică-te, fi nu doar un om bun ci și bun cetățean, căci a fi patriot înseamnă și asta.

A fi patriot este despre a da fără să ceri, este despre a accepta că interesul colectiv este deasupra interesului personal, că națiunea este familia ta mai mare, dincolo de orice diferențe de origine sau religie, de a înțelege că cele ce ne unesc ca nație sunt mult mai importante decât cele și cei ce încearcă să ne despartă”.

Silviu Predoiu: „Vorbim public despre patriotism doar de câteva ori într-un an, dar trebuie să îl simțim zi de zi”

Silviu Predoiu: „A fi patriot nu vine de la sine, se învață și se transmite mai departe nu atât prin lecții cât prin exemplul celor din jur.

Fotografia bunicului meu, Andrei, pe care nu l-am cunoscut niciodată, îngălbenită de vreme și ștearsă de mângâierile bunicii, cu el mândru, în uniformă de sergent de artilerie, luată cu doar câteva zile înainte de a pleca pe front în Primul Razboi Mondial, m-a învățat zi de zi, fără cuvinte, mai mult despre datorie decât toate lecțiile de educație patriotică din școală. 

Sursa Foto: Facebook / Silviu Predoiu

Vorbim public despre patriotism doar de câteva ori într-un an, dar trebuie să îl simțim zi de zi și să îl dovedim prin tot ceea ce facem. Eroii ar trebui definiți nu doar după modul în care mor, ci și după cum trăiesc, iar eu mă bucur că am cunoscut mulți. 

Să trăim frumos și demn, responsabil și onorabil. Cuza Vodă ne-a spus la înscăunare: „Alesul vostru vă dă astăzi o singură Românie. Vă iubiți Patria, veți ști a o întări. Să trăiască România!”

Haideți să-i arătăm peste ani, prin fapte și nu doar prin vorbe, că i-am înțeles chemarea, că ne iubim Patria și dorim a o întări. 

La mulți ani, români! La mulți ani, România!”