- Marcela Feraru trăiește în Franța de 22 de ani și încearcă să le spună francezilor că România nu este o țară „inventată”.
- „România în Primul Război Mondial” și „7 zile în București, secretele unei revoluții” sunt doar două dintre documentarele pe care le-a realizat Marcela Feraru.
- Marcela Feraru: „A fost nevoie să le aduc aminte francezilor că Eugen Ionescu este român”.
Marcela Feraru trăiește în Franța de 22 de ani si încearcă să le spună francezilor că România nu este o țară „inventată”, nu s-a născut ieri, nu este definită de ideile greșite și nu poate fi redusă la stereotipuri greșite. „România în Primul Război Mondial” și „7 zile în București, secretele unei revoluții” sunt doar două dintre documentarele pe care le-a realizat și care au fost difuzate de televiziunile franceze.
Advertisment
Ce ai vrut să transmiți prin aceste filme
„Francezii sunt foarte închiși și se preocupă de lucrurile care îi privesc pe ei personal. Cea mai mare parte a documentarelor pe care le-am făcut pentru televiziunile franceze au fost despre istoria franceză. Dar pentru că am reușit să cunosc oamenii care se ocupă de documentare la aceste televiziuni, am folosit unele oportunități, atunci când sunt aniversări, să mai plasez câte ceva despre noi, tocmai pentru a reuși să schimb impresiile greșite pe care și le fac unii despre România. Mulți nu știu nimic sau știu foarte puține lucruri despre România. Totuși, mulți își dau cu părerea.
Am folosit momentul în care s-au împlinit 30 de ani de la Revoluție ca să fac acest film șapte zile în București, mai ales că am găsit niște imagini inedite aici în arhivele militare franceze. Filmul a fost difuzat la canalul Histoire, care face parte din grupul TFN. Și pentru că s-au spus vrute și nevrute despre această Revoluție din România, m-am referit strict la fapte și am vorbit strict cu oameni care au participat direct la această Revoluție, inclusiv francezi.
Recomandări
De asemenea, am folosit prilejul centenarului Primului Război Mondial ca să fac un film despre francezi și români în Primul Război Mondial, dar în special pentru a arăta că românii au participat la securitatea continentului. România nu participat la securitatea Europei doar acum, recent, când suntem un pilon al NATO în flancul său estic, ci dintotdeauna, inclusiv în Primul Război Mondial. România a intrat în război când Franței îi era cel mai greu la Verdun și a reușit să mute greutatea confruntărilor pe frontul românesc, asta a ușurat puțin frontul de vest deci francezii și Europa trebuie să-și aducă aminte de aceste lucruri”, a spus Marcela Feraru.
Cum a fost primită expoziția „Românii care au făcut Franța”, pe care Marcela Feraru a realizat-o pentru Panthéon
Marcela Feraru: „Francezii sunt foarte mândri de Brâncuși. Sunt foarte mândri de Emil Cioran, pe care îl consideră unul dintre cei mai mari gânditori francezi. De asemenea, îl citează foarte des la Mircea Eliade. Am vrut să arăt că aceștia sunt români, români nu născuți în Franța, români născuți în România, care s-au format în cultura română și au venit în Franța după ce deja publicaseră ceva.
A fost nevoie să le aduc aminte francezilor că Eugen Ionescu este român. Sarmiza Bilcescu-Alimănișteanu este prima femeie din Franța și din lume care a obținut un doctorat în avocatură și a făcut acest lucru la Sorbona la sfârșitul secolului trecut”.
Citește și
- România a trecut prin vremuri tulburi după Al Doilea Război Mondial. Care este, acum , misiunea noastră istorică și proiectul de țară
- Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
- Agenția ONU care furnizează ajutor palestinienilor suspendă livrările prin principalul punct de trecere dintre Israel și Gaza