• Tratatul de la Trianon a fost semnat pe 4 iunie 1920
  • Alexandru Vaida-Voevod a fost primul deputat român care a cerut desprinderea Ardealului de Ungaria în Parlamentul de la Budapesta
  • Unirea a fost acceptată cu greu la nivel internațional

Celebrarea Marii Uniri de la 1918 are o rezonanță aparte în 2020. Sunt 100 de ani de când a fost semnat Tratatul prin care s-au stabilit granițele Ungariei cu vecinii săi. Dar semnarea tratatului care a conturat România interbelică a fost greu de obținut.

În anii 1919-1920, s-au semnat la Paris și în împrejurimi cinci documente care puneau capăt oficial războiului. Tratatul de la Trianon este ultimul din seria celor cinci.

Iuliu Maniu a mers la Viena pentru a negocia drepturile minorității române din Transilvania. El a înființat, la 30 octombrie 1918, în fosta capitală imperială Consiliul Național al Românilor din Transilvania.

Recomandări

ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU

În octombrie 1918, în sala de şedinţe a Parlamentului de la Budapesta răsuna glasul unui deputat român care cerea pentru prima oară desprinderea Ardealului de Ungaria. Cel ce vorbea de la tribună se numea Alexandru Vaida Voevod. Avea să fie şeful primului guvern al României Mari.

Vaida-Voevod: „Urmările războiului îndreptățesc pretențiunile de veacuri ale națiunii române la deplina libertate națională”.

Ungaria intrase în mirajul ideologiei bolșevice. România, deși întregită cu victoriile de pe câmpurile de bătălie și prin succesele politico-diplomatice ale alianțelor sale de conjunctură, era plimbată între Paris, Londra și Washington cu dreptatea în mână.

Războiul cu Prima Republică Maghiară (devenită Republica Sovietică Maghiară din martie 1919) a început la 13 noiembrie 1918 și s-a încheiat pe 3 august 1919. Armata Română a ocupat estul Ungariei și Budapesta până la 28 martie 1920.

Tratatul semnat la 4 iunie 1920, în Palatul Trianon din Versailles, între Ungaria și Puterile Aliate, este un document fundamental în raporturile de drept internațional ale României. În prima parte tratatul cuprinde Pactul Ligii Națiunilor bazat pe principiile lui Woodrow Wilson.

Toate tratatele de pace încheiate după Primul Război Mondial conțin această secțiune, ca expresie a interesului marilor puteri de a păstra o anumită ordine pe continent și, în general, în lume.