• SUA a etichetat Elveția și Vietnamul drept „manipulatori de monedă”.
  • Cele două țări sunt acuzate că intervin pentru a limita creșterea monedelor lor față de dolar.
  • Elveția a respins acuzațiile.

SUA a declarat că Vietnamul dorește să mențină costul exporturilor sale scăzut, în timp ce desemnarea Elveției se datorează parțial, răspunsului său la tulburările financiare cauzate de pandemie, potrivit BBC.

Elveția a respins acuzațiile.

„Intervențiile pe piața valutară sunt necesare în politica monetară a Elveției pentru a asigura condiții monetare adecvate și, prin urmare, stabilitatea prețurilor”, au adăugat purtătorii de cuvânt elvețieni.

Recomandări

IOHANNIS: NU E VINA NIMĂNUI
CUM TE AFECTEAZĂ CLIMA
CE RATING DĂ FITCH?
CARE-I MODA ÎN 2025?
UNDE FACI COWORKING?
CARE-I TRENDUL PE TIKTOK?

Acuzațiile au fost făcute în raportul semestrial al Departamentului Trezoreriei SUA, care examinează practicile valutare ale marilor parteneri comerciali americani.

SUA au declarat că alte 10 țări au garantat, de asemenea, monitorizarea, inclusiv China, Japonia, Coreea de Sud și Germania. În plus, a adăugat Taiwan, Thailanda și India pe lista de urmărire.

Pentru a ajunge la concluzii, SUA analizează cât de mult intervine o țară pe piețele valutare, dimensiunea excedentului său comercial cu SUA, precum și o măsură mai largă a comerțului, care include fluxurile financiare.

În cazul Elveției, SUA au declarat că surplusul comercial al țării în raport cu SUA a crescut în cele 12 luni până în iunie, parțial din cauza unor valuri de exporturi de aur în prima jumătate a anului 2020, în timp ce investitorii americani îngroziți de pandemie au cumpărat ceea ce este considerat a fi un activ mai puțin riscant.

Eforturile elvețiene de a compensa o creștere a cererii pentru francul elvețian, considerat, de asemenea, o „monedă de refugiu sigur”, a dus și la intervenția pe piețele valutare însumând 14% din producția economică a țării, a declarat SUA.

Intervenția a fost „semnificativ mai mare decât în ​​perioadele anterioare”, a adăugat SUA.
Elvețienii au susținut că o creștere bruscă a valorii francului ar afecta economia țării, exprimându-și angajamentul față de practicile lor, care includ cumpărarea unor cantități mari de acțiuni americane.

SUA a declarat însă, că Elveția ar trebui să folosească un mix de politici „mai echilibrat” pentru a-și atinge obiectivele.

SUA a mai adăugat că Vietnamul – unde multe firme s-au mutat pentru a evita tarifele pe care SUA le-a aplicat mărfurilor chineze în 2018 și 2019 – și-a intensificat intervenția pe piețele valutare în cele 12 luni, până în iunie 2020.

În raport se mai spune că oficialii doresc să limiteze aprecierea Dongului Vietnamez pe măsură ce comerțul său cu SUA a crescut, obținând astfel „un avantaj competitiv neloial în comerțul internațional”.

Vietnamul nu a comentat.

Nu este clar modul în care președintele ales, Joe Biden, va aborda problema.
Într-o declarație, secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, a spus că SUA va determina Vietnamul și Elveția să își schimbe practicile.

„Departamentul Trezoreriei a făcut astăzi un pas puternic pentru a proteja creșterea economică și oportunitățile pentru lucrătorii și întreprinderile americane”, a adăugat secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin.

„Trezoreria va urmări concluziile sale cu privire la Vietnam și Elveția pentru a lucra în vederea eliminării practicilor care creează avantaje neloiale pentru concurenții străini.”