- Avem vaccin, dar îl ţinem la congelatoare.
- Peste 140.000 de doze de vaccin au venit azi în România cu trei avioane.
- O parte dintre medicii pentru care e păstrat vaccinul sunt în concediu.
- 2.066 de persoane au fost vaccinate în România, în primele două zile ale campaniei.
Avem vaccin, încă 140 de mii de doze aduse azi, dar îl ţinem la congelator.
Advertisment
O parte dintre medicii pentru care e păstrat serul sunt în concediu, iar platforma pe care trebuie să se înscrie nu prea merge. Aşa că, lăsăm dozele pentru la anul. În multe centre, imunizarea va începe pe 4 ianuarie.
Aproape 30.000 de doze au ajuns din Belgia la Cluj cu acest avion cargo. Vaccinurile urmează să fie transportate în siguranţă în containere speciale cu gheaţă carbonică spre centrul de stocare din oraş la Spitalul Militar.
Colonel Medic Doina Baltaru, Comandant Spitalul Militar de Urgenţă Cluj: „La fel ca în alte centre regionale, folosim un ultracongelator care are toţi parametri necesari pentru a menţine în condiţii de siguranţă vaccinul până la transferul în cutiile de transport”.
Recomandări
Marea necunoscută a acestui moment este cum vor fi aceste doze împărţite către fiecare judeţ în parte. Asta deși s-au făcut trei rânduri de liste şi avem și platforma online.
Oana Coman coordonatorul Centrului Regional de Stocare Timişoara: „În momentul în care noi introducem recepţia în RENV (Registrul Electronic Naţional de Vaccinare), DSP-urile observă recepţia noastră şi pot face solicitările electronic. Solicitările nu se pot face electronic decât după ce noi facem recepţia”.
Flavius Cioca director DSP Timiș: „Iertaţi-mă, nu ştiu cifra exacta acum. Intenţia noastră este ca mâine şi poimâine să vaccinăm aproximativ o mie de cadre medicale”.
Din depozitul de la Spitalul Militar Iaşi, cele 23.530 de doze vor trebui împărţite către șase județe: Iaşi, Vaslui, Neamţ, Bacău, Suceava şi Botoşani.
Colonel Iulian Pleşescu, locţiitorul comandantului Spitalului Militar Iaşi: „Se ştie în acest moment câte doze vor ajunge în fiecare judeţ în parte? Nu, nu ştim. Nu este misiunea noastră de a planifica”.
Ne vine vaccinul, dar un nou studiu confirmă reticenţa românilor.
Unul din patru nu vrea să se vaccineze, arată un sondaj IRES. În Spania, cei care nu vor să se vaccineze vor fi trecuţi într-un registru care va fi pus și la dispoziția statelor europene.
Dragoș Stanca, despre campania de comunicare pe tema vaccinării anti-COVID
Dragoș Stanca, expert în digital media și comunicare: „Această metodă de comunicare top down în care oamenii ar trebui să stea drepți în fața autorităților, la propriu, e discutabilă pentru un stat democratic. Este o campanie extrem de importantă.
S-a lansat și platforma de vaccinări, o nouă bâlbă în comunicare pentru că nu a fost clar cine se poate înscrie, care e treaba cu semnătura electronică.
Toate aceste eschive de comunicare întăresc neîncrederea într-o acțiune extrem de importantă pentru noi toți”.
Partenerii noștri