• Au fost raportate 3.130 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS–CoV–2
  • 9.550 de teste au fost efectuate în ultimele 24 de ore în România
  • 78 de români au decedat, 1100 sunt la ATI

Vaccinul a venit când sunt tot mai puține cazuri de COVID în România. Explicația e simplă – sunt și tot mai puține teste. Peste 3.100 de cazuri au fost raportate azi, din 9.550 de teste. 1.100 de români sunt internați la ATI, iar 78 au decedat în ultima zi.

România încă nu a fost lovită de valul 3. Scoția a anunțat o nouă carantină națională – cel puțin până la primăvară. Noua tulpină face ravagii în Marea Britanie, unde sunt peste 50.000 de cazuri pe zi. Noua tulpină începe să se extindă și în SUA, iar Japonia și Coreea de Sud au anunțat deja că se confruntă cu un nou val. Problemele nu există numai la noiîn țară.

Este o campanie de vaccinare fără precedent peste tot în lume și nu numai în România sunt probleme. Această campanie ar trebui să meargă și să fie schimbări de la o zi la alta: să existe o viteză suficientă, să putem vaccina cât ne-am dori. Ne așteptam să fie astfel de probleme. Ce mi se pare important este ca de la o zi la alta să putem lua măsuri astfel încât lucrurile să poată să se întâmple cât se poate de bine. (…) Nu întotdeauna avem răspunsurile 100% și nu le are nimeni în lume. Și când vorbim de un medicament sau un vaccin poți să rezolvi 99%, niciodată nu poți să știi tot.”, a declarat medicul Adrian Marinescu.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Valul 3 e posibil să nu ne lovească atât de repede, întrucât răspândirea virusului nu se face după o regulă bine stabilită.

„Când a început pandemia, la noi a fost un decalaj. Nu înseamnă că dacă începe al treilea val, începe peste tot, sau cineva este ferit. România trebuie să fie pregătită și pentru varianta când va crește acest număr de infectări”, a avertizat medicul.

Testele sunt făcute în prezent în funcție de definiția de caz, iar medicul Marinescu susține că acestea ar trebui completate cu testele antigen.

„Este nevoie și de testele antigen, iar ele trebuie să fie raportate, pentru că vrem să avem o situație cât mai aproape de realitate. Cred că numărul nu ar trebui să fie atât de mic, noi testăm în fucnție de definiția de caz, dar totuși numărul este mic. Ne-ar trebuie o testare PCR extinsă și o testare antigenică care să fie complementară. Ar trebui să testăm cât putem de mulți”, a spus medicul.

Redeschiderea școlilor nu va fi un lucru ușor de făcut, având în vedere precedentul Sărbătorilor de iarnă, când oamenii au fost mult mai activi. Nici profesorii nu vor putea veni în siguranță la școală, mai ales dacă nu au făcut vaccinul.

„Luna ianuarie este o lună complicată, ne așteptăm să fie o creștere mai ales că am trecut de Sărbători și în luna ianuarie așteptăm să vedem cum vom sta. Echilibrul pe care îl avem acum este totuși un echilibru fragil oricând se poate rupe. (…) Discutăm de situația celor care nu sunt vulnerabili, pentru că profesorii care au o anumită vârstă, boli cronice vor intra mult mai repede la vaccinare”, a adăugat pe final medicul Adrian Marinescu.