- De vineri până sâmbătă, 9.595 de persoane au fost vaccinate împotriva Covid-19
- Fluxul vaccinărilor ar putea să crească numai dacă sunt luate măsuri pentru a pregăti la cel mai bun nivel alte și alte centre de vaccinare
- Vaccinarea este o măsură preventivă, nu doar pentru starea de sănătate a fiecăruia, ci pentru starea de sănătate a economiei
Aflu că, de vineri până sâmbătă, 9.595 de persoane au fost vaccinate împotriva Covid-19. Odată cu raportarea zilnică de la Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea din 9 ianuarie 2021, speranța mea că Strategia capătă putere s-a speriat atât de tare încât și acum o mai caut cu înfrigurare printre declarații, texte, grafice și fotografii. Nici urmă de speranță, sincer. Cifrele cu care a venit CNCAV sâmbătă seară nu anunță ceva bun.
Advertisment
Pentru perioada 27 decembrie 2020 – 9 ianuarie 2021, media vaccinărilor a fost de 7.307 de persoane/zi, însă pentru săptămâna de start a „adevăratei” campanii, adică din 4 ianuarie până în 10 ianuarie, media vaccinărilor a fost de 14.784 de persoane/zi. Aproape dublu.
După prăbușirea de ieri, când s-au administrat cu 41% mai puține doze față de vineri sau cu 39% mai puține doze față de media dozelor administrate în perioada 4-8 ianuarie, stau și mă întreb: nu cumva e un coșmar? Este o fluctuație prea mare, iar sensul în care se profilează nu este deloc încurajator.
Recomandări
Ni s-a spus să nu ne luăm după cifrele vaccinărilor dinainte de 4 ianuarie, că nu sunt reprezentative. Să așteptăm un pic, căci vom vedea „adevărata” vaccinare începând cu 4 ianuarie. Acum am văzut și zic nu, mulțumesc. Nu cred că asta merităm. Nu cred că situația poate trece așa, fără explicații.
Recunosc, vineri seară îmi făcusem calcule. Eram în scenariul prudent, dar încrezător. Se făcea că, pe baza datelor din toate raportările publicate începând cu 27 decembrie 2020 până ieri, proiecția vaccinării mă purta spre o jumătate de milion de persoane care ar fi primit luna aceasta injecția cu antidotul la coronavirus. Nu era chiar proiecția la care mă așteptam, dar era totuși o chestie, așa, dulce-amară. Acum, nu mai este. S-a întunecat amărăciunea atât de mult încât calculele au rămas încleștate în foile de Excel și nu îmi mai lasă celule libere pentru speranțe.
Dacă vaccinările ar fi continuat sâmbătă măcar în ritmul cu care s-au făcut timp de patru zile în urmă, la finele lunii ianuarie am fi putut ajunge cel mai probabil la circa 515.000 de persoane vaccinate. Dintre acestea, circa 130.000 ar fi fost deja la a doua doză de vaccin Pfizer-BioNTech. Vaccinarea cu prima doză ar fi atins pragul de 20.000 de persoane/zi miercuri, 13 ianuarie 2021, în timp ce pragul primei doze pentru cel puțin 30.000 de persoane/zi ar fi urmat să fie depășit sâmbătă, 30 ianuarie 2021.
După cifrele de sâmbătă, cel mai conservator scenariu ar fi ca ritmul să se continue ca până acum
După ce am văzut cifrele de sâmbătă, cel mai conservator scenariu posibil ar fi ca ritmul să continue exact ca până acum. E foarte probabil ca, în eventualitatea în care ceva nu se schimbă rapid și radical în derularea vaccinării, să nu ajungem prea curând la 150.000 de vaccinați/zi. Cel mult, la final de ianuarie am putea avea aproape 395.000 de vaccinați, dintre care puțin sub 115.000 să fi primit și a doua doză.
Însă, dacă așa-zisă reală campanie de vaccinare o să o țină în continuare exact cum a mers din 4 ianuarie încoace, atunci nici nu va mai fi nevoie prea curând de alte transporturi cu doze de vaccin. Trendul liniar va duce vaccinarea zilnică într-un teritoriu negativ. Și putem să tragem obloanele. Mergem să ne vaccinăm în Israel. Sau chemăm Israelul aici să ne vaccineze cu ceea ce avem prin congelatoare și cu flacoanele pe care urmează să le mai primim.
Având în vedere că 17 ianuarie 2021 este data limită a primului rapel pentru cele 960 de persoane vaccinate în ziua de duminică 27 decembrie 2020, fluxul vaccinărilor ar putea să crească numai dacă sunt luate măsuri pentru a pregăti la cel mai bun nivel alte și alte centre de vaccinare.
Momente suplimentare de stres pentru întreaga infrastructură de vaccinare vor începe să apară după 25 ianuarie 2021, când rapelurile vor trebui aplicate pentru o medie de aproximativ 16.700 de persoane, zilnic. Bașca noile solicitări de vaccinare din partea celor care sunt în primele două grupe de priorități.
Vaccinarea, măsură preventivă pentru sănătatea economiei
Accelerația pe care trebuie apăsat este premierea celor care merg să își facă acest vaccin. Vaccinarea este o măsură preventivă, nu doar pentru starea de sănătate a fiecăruia, ci pentru starea de sănătate a economiei. Fără o rată de vaccinare ridicată, populația rămâne expusă altor valuri de îmbolnăvire și, probabil, altor mutații ale acestui coronavirus pentru o perioadă greu de estimat. Timp de aproape 11 luni, guvernanții nu și-au dat silința să explice aceste lucruri. Nu putem să îi lăsăm să doarmă cu strategia sub pernă. Este timpul faptelor.
Amenajarea locațiilor și instruirea personalului ar fi trebuit să preocupe din vreme pe toți cei care au planificat această campanie. Angrenarea sistemului privat în campanie ar fi trebui să fi fost deja discutată. Spre exemplu, înrolarea temporară a personalului medical din sectorul privat în administrarea vaccinului ar putea fi o soluție pentru a evita oboseala resursei umane din spitalele de stat.
Dacă nu vor fi îmbunătățiri în operaționalizarea Strategiei, ținta guvernanților de a vaccina 150.000 de persoane într-o zi va rămâne atât de îndepărtată încât o să intre cu succes în umorul și bășcălia cu care românul ia în piept fiecare treabă serioasă începută cu stângul. De-ar fi numai atâta, am face haz de necaz. Însă, nu este de râs. Costurile sociale și economice ale minusurilor pe care le observăm la această campanie de vaccinare ne vor bântui ani la rând.
Partenerii noștri