• Medicamentele pentru bolnavii cronici sunt tot mai greu de găsit în farmacii
  • Aceștia sunt îndemnați să își achiziționeze tratamentul din alte țări
  • Medicamentele nu au mai fost decontate din luna august

Pentru cei care suferă deja de diferite boli, pandemia nu e singura mare problemă. Tot mai mulți se plâng că medicamentele sunt tot mai greu de găsit în farmacii. Este și cazut Mihaelei. Are 60 de ani și suferă de cancer mamar. Ea îşi tratează boala cu tamoxifen. Și nu îl poate înlocui.

Mihaela, bolnav oncologic: „În cazul meu este o problemă, ar exista un înlocuitor, medicamentul letrozol. Cu acela am început tratamentul în urmă cu 5 ani, doar că organismul nu l-a suportat. Nu am putut să iau mai mult de 9 luni acel medicament.”

150.000 de femei au cancer mamar în România. Pentru pacienţii care se află în situaţia Mihaelei, rezolvarea poate să vină din afara ţării.

Mihaela, bolnav oncologic: „Nu pot spune un termen şi nu pot spune ce se va întâmpla pe viitor. Singura recomandare a fost dacă am noroc să cunosc pe cineva în altă ţară, să încerc să procur din altă parte.”

Cezar Irimia, preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România: „Aceste doamne, dacă nu-şi continuă tratamentul, riscă recidiva, care va fi într-un grad superior de gravitate a bolii, unde şansele scad, iar costurile de tratament cresc.”

Cei care suferă cel mai mult sunt bolnavii de cancer, leucemie, cei cu afecțiuni tiroidiene sau diabet. Medicamentele pentru bolnavii oncologici nu au fost decontate din luna august, declară Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

Reprezentanţii pacienţilor cer măsuri urgente de la Ministerul Sănătății. În caz contrar, sunt pregătiți să meargă în instanţă.

Cezar Irimia: „Ne lipseşte decizia, ne lipseşte responsabilitatea, ne lipsesc strategiile. Avem multe lipsuri până ajungem la medicamente, dar până nu reparăm aceste lipsuri pe care le-am menţionat, nici medicamente nu vom avea.”