• Camera Reprezentanţilor a adoptat o rezoluţie prin care îi cere lui Mike Pence să invoce al 25-lea amendament şi să îl demită pe preşedintele Donald Trump din funcţie
  • Vicepreşedintele a anunţat cu doar câteva ore înainte că nu va face acest lucru, pentru că va crea un „precedent teribil”
  • Pence şi Trump au vorbit la telefon luni seară, fiind prima conversaţie după protestele din Washington şi au luat decizia de a continua să lucreze în „numele” ţării pentru restul mandatului
  • Azi Camera va supune la vot punerea sub acuzare a lui Trump.

Camera Reprezentanţilor a adoptat o rezoluţie prin care îi cere lui Mike Pence să invoce al 25-lea amendament şi să îl demită pe preşedintele Donald Trump din funcţie, relatează Business Insider. Votul a fost 223-205, în favoarea rezoluţiei. Un republican, Adam Kinzinger, a votat cu democraţii.

Mike Pence a anunţat cu doar câteva ore înainte de votului Camerei că nu îl va demite pe Trump şi a acuzat Camera Reprezentanţilor de „jocuri politice”. El a susţinut că invocarea celui de-al 25-lea amendament ar crea un „precedent teribil”. Următoarea mişcare a Camerei Reprezentanţilor este să îl acuze pe Donald Trump de „incitare la insurecţie”.

Rezoluţia de marţi seară vine după protestele din Washington, de pe 6 ianuarie, în timp ce Congresul SUA se pregătea să valideze victoria lui Joe Biden de la alegerile prezidenţiale.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK

În rezoluţie, Trump a fost acuzat că i-a incitat pe protestatari şi a subminat Constituţia, demonstrâng „în mod repetat, continuu şi spectaculos incapacitatea sa absolută de a îndeplini îndatoririle cele mai elementare şi fundamentale ale funcţiei sale”.

Ce presupune al 25-lea Amendament

Cel de-al 25-lea Amendament a fost adoptat în urma asasinării lui John F. Kennedy, al cărui predecesor Dwight Eisenhower a suferit atacuri de cord majore. Scopul Amendamentului este acela de a crea o linie clară de succesiune și de a pregăti pentru situații de urgență.