• Poluarea aerului nu respectă granițele naționale.
  • Degradarea mediului înconjurător va duce la migrație în masă în viitor.
  • Declarațiile îi aparțin unui avocat specializat în cazuri de mediu.
  • „Unul din patru decese la nivel mondial poate fi legat de poluare.”

Liderii mondiali sunt solicitați să acționeze în urma cazului de extrădare francez care a pus în discuție preocupările de mediu, relatează The Guardian.

Poluarea aerului nu respectă granițele naționale, iar degradarea mediului înconjurător va duce la migrație în masă în viitor, a declarat un avocat principal în urma unei hotărâri referitoare la migrație, deoarece experții au avertizat că acțiuni guvernamentale trebuie luate de urgență.

Sailesh Mehta, un avocat specializat în cazuri de mediu, a declarat:

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

„Legătura dintre migrație și degradarea mediului este clară. Pe măsură ce încălzirea globală face ca unele părți ale planetei noastre să nu fie locuibile, migrația în masă va deveni normă. Poluarea aerului și a apei nu respectă granițele naționale. Putem opri o criză umanitară și politică din a deveni una existențială. Dar liderii noștri trebuie să acționeze acum.”

El a adăugat: „Avem dreptul de a respira aer curat. Guvernele și instanțele încep să recunoască acest drept fundamental al omului. Problema nu este doar cea a Bangladeshului și a țărilor în curs de dezvoltare. Poluarea aerului contribuie la aproximativ 200.000 de decese pe an în Marea Britanie. Unul din patru decese la nivel mondial poate fi legat de poluare.”

Comentariile au urmat unei decizii luate de o insatnță franceză, săptămâna aceasta, despre care se crede că este primul caz în care mediul a fost invocat de o instanță într-o ședință de extrădare.

Cazul a implicat un bărbat din Bangladesh cu astm care a evitat deportarea din Franța după ce avocatul său a susținut că riscă o deteriorare severă a stării sale și, eventual, moarte prematură, din cauza nivelurilor periculoase de poluare din țara sa natală.

Curtea de apel din Bordeaux a anulat un ordin de expulzare împotriva bărbatului în vârstă de 40 de ani pentru că se va confrunta cu „o agravare a patologiei sale respiratorii din cauza poluării aerului” în țara sa de origine.

Indicele de performanță de mediu al universităților Yale și Columbia ocupă locul 179 din lume în ceea ce privește calitatea aerului în 2020, în timp ce concentrația de particule fine în aer este de șase ori maximul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății.