• Restricţiile impuse au avut un „efect substanțial“
  • Măsurile au contribuit la scăderea ratei de reproducere a infecţiei sub valoarea unu până la începutul lunii mai
  • Cercetătorii estimau că până la începutul lui mai, între 12 şi 15 milioane de persoane din 11 ţări, se vor îmbolnăvi

Un studiu bazat pe metoda modelării privind impactul măsurilor de izolare în 11 state, relatat de reuters.com, cercetători de la Imperial College London au concluzionat că restricţiile impuse, în luna martie cele mai multe, au avut un „efect substanțial“ şi au contribuit la scăderea ratei de reproducere a infecţiei sub valoarea unu până la începutul lunii mai.

Te întrebi ce e rata de reproducere? Rata de reproducere sau valoarea „R“ măsoară numărul mediu de persoane care se va îmbolnăvi. Un „R“ cu o valoare mai mare de unu duce la o creştere exponenţială a numărului infectărilor.

Cercetătorii au estimat că, până la începutul lui mai, între 12 şi 15 milioane de persoane din 11 ţări – Austria, Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Norvegia, Spania, Suedia şi Elveţia – au fost infectate cu Covid-19. Dacă compari numărul deceselor înregistrate cu cel al deceselor prognozate prin metoda folosită în studiu în lipsa introducerii măsurilor de izolare, s-a ajuns la concluzia că au fost prevenite aproximativ 3,1 milioane de decese.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Un al doilea studiu realizat de cercetători din Statele Unite, publicat alături de cel al Imperial College London în revista Nature, a estimat că strategiile împotriva transmiterii virusului implementate în China, Coreea de Sud, Italia, Iran, Franţa şi Statele Unite au prevenit sau au întârziat apariţia a aproximativ 530 de milioane de cazuri.