• Judecătorii vor să se pensioneze la 48 de ani
  • Simona Marcu: „Sunt de 5 ori mai multe cereri de pensionare față de 2020”
  • Cea mai mare pensie a unui magistrat depășește 78.000 de lei

Ne vedem joi, să ne pensionăm și noi. E un slogan care se potrivește însă doar judecătorilor. O avalanșă de cereri de pensionare va fi discutată la CSM. 47 într-o singură ședință – fără precedent.

Judecătorii vor să se pensioneze la 48 de ani. Pentru că e bine. Dar și pentru că – deși evită să o spună – unii judecători se tem de anumite presiuni și preferă să faca bani după pensie, când au un nume.

Un magistrat începe cel mai devreme să lucreze la 25 de ani. Salariul de start e 6.000 de lei și ajunge după – la 25.000 de lei. Dar și după muncă e bine. După 25 de ani în sistem, te poți pensiona, iar pensia medie e 19.000 de lei. Am spus medie pentru că cea mai mare pensie depășește 78.000 de lei. Economic nu e sustenabil.

Recomandări

SURSE: CIUCĂ DEMISIONEAZĂ
ALEGERI 2024
GEOANĂ RUPE TĂCEREA
VIAȚA DUPĂ EXIT POLL
MESAJUL LUI CIUCĂ
LASCONI ARE 18%

„Nu vreau să mai ieșiți tineri la pensie” – a fost vorba cu care noul ministru al Justiției, Stelian Ion, și i-a pus în cap pe magistrați. Ca să nu-i supere, a dat-o la întors, a spus că va abroga legea care impunea pensionarea timpurie, dar judecătorii nu-l mai cred.

Stelian Ion, ministrul Justiţiei: „Pe viitor, este foarte clar faptul că vom face o discuţie şi vom propune creşterea vârstei de pensionare, astfel încât un magistrat să nu mai poată ieşi la pensie la 48 de ani. Cu tot respectul, abia la această vârstă, magistraţii sunt în toată puterea. Au experienţă deplină.”

Dacă ar primi doar din cât a contribuit – suma ar fi 3.000 de lei – restul sunt bani de la bugetul de stat.

Simona Marcu, judecător CSM: „Sunt de 4-5 ori mai multe cereri de pensionare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut şi nu este un secret pentru nimeni că acest val de pensionări a fost generat de o declaraţie total neinspirată a ministrului Justiţiei a creşterii vârstei de pensionare.”