• Pensiile private obligatorii au înregistrat, în 2020, un randament de 6,19%
  • Anul trecut, fondurile din pilonul II au produs un câștig net de 900 de milioane de euro
  • Pilonul III de pensii a realizat în 2020, un randament de 4.64% și a ajuns la 527.000 de participanți

Fondurile private de pensii au crescut în pandemie. Pilonul II are cel mai mare randament, de trei ori mai mare decât rata inflației.

Viorel Răveanu, economist în Timișoara este convins că pensia care îi revine prin pilonul II este mult sigură decât cea de la Stat.

Viorel Răveanu, economist: „Pilonul doi este foarte sigur, datorită faptului că, prin lege, fiecare deponent este asigurat că la momentul în care va ieși la pensie va primi minim suma depusă minus comisionul plătit. Cu cât un fond de pensii este mai performant, asta însemnând că aduce venituri substanțiale, an de an, automat cu această sumă va crește și suma pe care o va primi cel care contribuie la acel fond.“

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Private spune că 2020 nu a fost chiar bun pentru investiții. Dar, atât Pilonul II cât și Pilonul III sunt pe plus.

Radu Crăciun, președinte APAPR: „La sfârșitul lui 2020, activele fondurilor de pilon II au ajuns la peste 15 miliarde de euro. Aveam 7,63 milioane de participanți, în ușoară creștere față de sfârșitul lui 2019. Contribuțiile brute pe care le-am primit de-a lungul lui 2020 au fost de aproape 9 miliarde de lei, un plus de 5% față de 2019.“

Economistul Viorel Răveanu îți mai spune de ce fondurile private de pensii sunt profitabile spre deosebire pilonul I. Explicația: fondurile private sunt investite în permanență.

Viorel Răveanu, economist: „Contribuția care este adusă de către oameni nu este suficientă pentru a plăti în integralitate pensiile aferente pensionarilor care au ieșit anterior. Asta înseamnă că, lună de lună, statul contribuie cu încă o sumă, pentru a putea plăti pensiile oamenilor care au ieșit la pensie.“