- Coronavirusul este cel mai de temut virus în întreaga lume, declanșând cea mai grea recesiune globală, notează Associated Press.
- Secretarul General al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică afirmă actuala criză afectează sănătatea, economia și sectorul social.
- Produsul mondial brut ar putea să scadă cu 6% din cauza coronavirusului, iar acesta este cel mai bun scenariu.
Criza de COVID-19 a declanșat cea mai grea recesiune globală de aproape un secol – iar suferința nu s-a terminat încă, chiar dacă nu există un al doilea val de infecții, a avertizat azi raport economic internațional.
Advertisment
Sute de milioane de oameni și-au pierdut locurile de muncă, iar criza îi lovește cel mai tare pe cei săraci și pe cei tineri, înrăutățind ingelaitățile, a spus Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică în cea mai nouă analiză globală asupra economiei.
„Ne aflăm în centrul unei crize globale, foarte globale, poate cea mai globală criză de sănătate, combinată cu criza economică și socială și este pur și simplu cea mai severă criză la care am luat parte vreodată”, spune Angel Gurria, Secretarul General al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
Recomandări
În cel mai bun caz, dacă nu va exista un val doi de îmbolnăviri, agenția prognozează o scădere de 6% a produsului mondial brut, în 2020, iar pentru anul viitor o creștere de 2.8%.
Dacă virusul reapare spre finalul acestui an, economia globală ar putea scădea cu 7.6%, conform Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
„Pe partea economică, scăderea de 6% a produsului mondial brut pe care o prevedem pentru 2020 este de departe cea mai mare scădere pe care am proiectat-o, în 60 de ani de când s-a înființat Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică”, a declarat Gurria.
Agenția a impulsionat guvernele să prevină inegalitățile investind în sisteme de sănătate, implicându-se în cooperarea globală pe tema produselor medicale, a vaccinurilor și a tratamentelor, dar și în procese de recalificare pentru oamenii care lucrează în sectoarele cele mai afectate de virus.
Virusul a infectat 7.2 milioane de oameni la nivel global și a ucis 411.000, conform unor cifre oficiale din partea Johns Hopkins University. Se crede că totalul este mult mai mare.
- Europa e îngrijorată de alegerile din România: Cu cine va vota diaspora
- Prețurile în cartierele de lux din București sunt în creștere. De ce vor o locuință în aceste zone
- Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
- Vântul face prăpăd în România. Ce drumuri au fost închise
- Trump are arma care poate nimici armata rusă. Ce se știe despre racheta de ultimă generație
Partenerii noștri