• Vaccinul AstraZeneca a fost aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului.
  • AstraZeneca așteaptă astăzi verdictul din partea Agenției Europene a Medicamentului, după ora 16.00
  • Vaccinul AstraZeneca acționează diferit în organism, față de cel de la Pfizer sau Moderna
  • Nemții spun că vaccinul nu este eficient pentru cei de peste 65 de ani
  • AstraZeneca a negat că vaccinul anti-COVID nu ar fi eficient pentru cei de peste 65 de ani

UPDATE 17.19 Vaccinul AstraZeneca a fost aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat azi vaccinul produs de AstraZeneca.

EMA: „Rezultatele combinate din 4 studii clinice din Regatul Unit, Brazilia și Africa de Sud au arătat că vaccinul COVID-19 AstraZeneca este sigur și eficient în prevenirea COVID-19 la persoanele cu vârsta de peste 18 ani”.

Studiile arată că vaccinul este extrem de eficient în prevenirea bolilor severe și a deceselor provocate de coronavirus.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Au existat dileme legate de eficacitatea vaccinului la persoanele de peste 65 de ani, întrucât nu sunt suficiente date pentru această grupă de vârstă: mai puțin de 10% dintre voluntari au avut peste 65 de ani.

Cu toate acestea, ar exista alte dovezi care sugerează că vaccinul funcționează foarte bine la adulții în vârstă.

Anterior, Comisia Europeană a publicat o versiune redactată a contractului său cu compania AstraZeneca pentru vaccinul Covid, pe fondul disputelor legate de reducerile livrărilor în primul trimestru.

Decizia a venit la câteva ore după ce şefa Comisiei, Ursula von der Leyen, a crescut presiunea pe companie după decizia sa de a reduce cantitatea de vaccinuri către UE.

„Contractul semnat în august conţinea dispoziţii obligatorii şi este foarte clar,” a declarat von der Leyen pentru postul de radio Deutschlandfunk şi a cerut explicaţii.

Acordul din august prevede ca 300 de milioane de doze să fie livrate în Uniunea Europeană după aprobare, cu o opţiune pentru încă 100 de milioane.

Dar surse din UE spuneau că acum se aşteaptă să primească doar aproximativ un sfert din cele 100 de milioane de vaccinuri pe care se aşteptau să le primească până în martie, un deficit de aproximativ 75 de milioane de doze.

Agenţia Europeană a Medicamentului va da astăzi verdictul pentru AstraZeneca

Astăzi vei afla dacă te poți vaccina și cu serul de la AstraZeneca. Știi deja că de o săptămână asistăm la un meci de ping-pong între compania anglo-suedeză şi comisarii de la Bruxelles. Agenţia Europeană a Medicamentului va da astăzi verdictul pentru AstraZeneca, așa că vom afla dacă o să ne livreze AstraZeneca vaccin conform contractelor.

Augenția Europeană a Medicamentului va acorda o aprobare restricționată a vaccinului COVID-19 produs de AstraZeneca, potrivit ministrului german al Sănătății, relatează SkyNews.

Autorizația prevede utilizarea vaccinului doar la persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani. Motivul este lipsa de date despre eficacitatea vaccinului pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani.

Culisele scandalului UE – AstraZeneca

Compania anglo-suedeză a strârnit reacţia celor 27 de state membre vinerea trecută, pe 22 ianuarie, când a anunţat că livrările de doze prevăzute pentru primăvară vor fi mai mai mici decât cele discutate iniţial cu Comisia Europeană.

Deşi reprezentanţii AstraZeneca susţin că nu vor exista întârzieri, cantitatea de vaccin pentru U.E va fi inferioară faţă de cea discutată iniţial pentru că ei au o problemă de producţie la una dintre fabrici. AstraZeneca susţinea zilele trecute că odată remediată problema tehnică, urmează să crească volumul de doze furnizate către statele europene.

Ce soartă va avea contractul UE – AstraZeneca

Dacă vinerea trecută AstraZeneca anunţa că va livra mai puţine doze, duminică Stella Kyriakides, Comisarul European pentru Sănătate, a trimis o scrisoare companiei farma, în care cerea explicaţii, cu privire la respectarea calendarului de livrare.

U.E a investit 336 de milioane de euro pentru dezvoltarea acestui vaccin. Kyriakides a subliniat faptul că există un contract bine definit cu AstraZeneca, pe care anglo-suedezii trebuie să-l respecte şi să fie transparenţi. Uniunea cere transparenţă totală în privinţa exporturilor de vaccinuri către statele membre.

Reprezentanţii AstraZeneca spuneau că dozele produse în Marea Britanie pentru piaţa europeană pot fi livrate abia după ce se încheie livrarea celor 100 de milioane de doze contractate de U.K. Evident, UE nu este de acord cu acest scenariu, pentru că au semnat acordul în august 2020, iar statele membre au început să comande din octombrie anul trecut.

Ce eficacitate are totuşi vaccinul de la AstraZeneca

Vaccinul ar avea o eficacitate de 70%, dar există anumite avantaje. Este mult mai uşor de transportat şi depozitat decât cele de la Pfizer şi Moderna. Acum, aşteptăm decizia de astăzi a Uniunii, în privinţa aprobării vaccinului de la AstraZeneca. Îţi reamintesc că iniţial era vorba despre 80 de milioane de doze pe care să le primească statele membre, din care compania farma va livra acum doar 31.

Cum funcționează vaccinul de la AstraZeneca

Al treilea vaccin din Europa acționează diferit în organism față de primele două. În timp ce Pfizer și Moderna se bazează pe ARN mesager, serul de la Astrazeneca are la bază principiul de livrare prin vector viral.

Astfel, vaccinul dezvoltat de britanici se folosește de un alt tip de virus, care nu provoacă boală, dar care intră în celule și învață organismul cum să lupte cu virusul.

Ștefan Dascălu, cercetător: ”Practic în urma acestei infectii false de altfel, organismul nostru este antrenat să recunoască acea porțiune din virusul SARS-CoV-2 pentru ca în mometul în care întâlnim infectia adevărată să avem prrima linie de apărare.”

În tot acest timp, nemții spun că vaccinul de la Astrazeneca nu ar fi eficient la persoanele trecute de vârsta de 65 de ani. Susțin că nu s-au făcut suficiente teste la această categorie de persoane. Britanicii spun, însă, că nu avem motive de îngrijorare.

Ștefan Dascălu, cercetător: ”Răspunsul imunitar, evident, ne așteptăm ca la o persoană în vârstă să fie puțin mai slab, dar din câte știu vaccinul Astrazeneca a obținut rezultate foarte bune, o eficiență foarte mare, chiar și în grupurile vârstnice.”

Spre deosebire de vaccinurile Pfizer și Moderna, serul Astrazeneca a provocat mai puține efecte adverse.