• După incendiul de la Piatra Neamţ, DSU a făcut 292 de controale în secţiile ATI.
  • Pompierii au descoperit 1921 deficienţe în domeniul apărării împotriva incendiilor.
  • În Cluj, 21 de obiective medicale n-au autorizaţie de securitate la incendiu.

Secţiile ATI sunt adevărate capcane ale morţii, în caz de cutremur sau incendiu. Ştim asta demult. Anul trecut, după incendiul de la Spitalul Piatra Neamţ, Arafat a trimis echipe de control în aproape 300 de secţii de Anestezie şi Terapie Intensivă.

Peste 1900 de deficienţe au fost descoperite în domeniul apărării împotriva incendiilor. Aproape peste tot, aceleaşi probleme sunt şi acum.

În Craiova, la trei dintre spitalele care au ATI, pacienţii scapă dacă au noroc. La Spitalul Judeţean de Urgenţă, de exemplu, cele două secţii de Anestezie şi Terapie Intensivă sunt la etajele 3 şi 4 ale unei clădiri cu 10 niveluri. Teoretic, evacuarea pacienţilor este bine stabilită, îți explică Radu Mantale, şeful Serviciului Tehnic şi Administrativ din cadrul spitalului.

Recomandări

PSD SE RETRAGE DIN COALIȚIE
NETANYAHU DISCUTĂ PACEA
BOOTS ON THE GROUND
JURNALISM (IN)DEPENDENT
FĂRĂ ABONAMENT LA APPLE
CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”

Radu Mantale, şef Serviciul tehnic SJU Craiova: “Evacuarea, în caz de incendiu, se face pe această uşă de acces. Sau prin capătul culoarului, pe scara cealaltă, pe scara laterală.Şi terasa… Tot pe zona respectivă, este un geam şi se deschide şi se pot evacua, eventual, pe terasă.”


Practic, un etaj mai sus, pentru pacienţii COVID din secţia ATI, evacuarea în caz de incendiu este o ruletă rusească. Aici nu există nici o terasă, iar paturile de Terapie Intensivă, ar trebui scoase pe uşile care au mai puţin de un metru şi jumătate lățime.


Radu Mantale, şef Serviciul tehnic SJU Craiova: „Se evacuează în celelalte zone neafectate.Se pun pe targă şi se pot evacua în zone neafectate.Este, într-adevăr, mai dificil, în sensul că sunt bolnavi în anumite stadii. Se evacuează pe uşile respective. Sunt destul de late. Cred că au un metru jumătate, dacă le deschizi la maxim. Au unu două sute.”


Medicul Eleodor Cârstoiu, chirurg pediatru la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, spune că probleme cu evacuarea pacieţilor nu sunt doar la secţiile ATI.


Eleodor Cârstoiu, SJU Craiova: „Femeile şi copiii, ca regulă, sunt primii care sunt evacuaţi. De pe vapoare, din avioane, din spitale.Cam în toate spitalele generale din România,maternitatea şi cu secţiile de copii sunt la ultimul etaj. Nu ştiu cum vor putea fi evacuaţi primii femeile şi copiii, în caz de incendiu sau cutremur.”


În capitală, 18 obiective medicale n-au autorizaţie de securitate la incendiu.
Cele mai mari probleme sunt la evacuarea pacienţilor din secţiile ATI.
Spitalele nu asigură condiţii pentru limitarea propagării focului sau au defecţiuni la instalaţiile electrice. În unele spitale, lipsesc chiar şi stingătoarele.

  • 120 de spitale din România nu asigură condiţiile de evacuare de la ATI

Prinicipalele deficienţe constatate în controalele la ATI

  • funcţionarea fără autorizaţie de securitate la incendiu
  • neasigurarea condiţiilor pentru limitarea propagării focului
  • lipsa stingătoarelor
  • lipsa condiţiilor de evacuare
  • defecţiuni ale instalaţiilor electrice
    Sursa: Raport IGSU