• În ultimele 10 luni, ai rămas fără mai multe drepturi şi libertăţi individuale
  • Guvernul a restrâns libera circulaţie, dreptul la viaţă intimă şi libertatea economică
  • În 80 de ţări, situaţia drepturilor omului e mai grea decât acum un an
  • Renate Weber: Greu mai revenim la normalitatea pe care o ştiam

Simţi că epidemia te-a lăsat mai sărac? Nu e doar o impresie, chiar ai mai puţine drepturi decât la începutul lui martie 2020.

Imediat după decretarea stării de urgenţă, Guvernul României a anunţat Consiliul Europei că suspendă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Valeriu Șuhan, Monitorul Siguranţei Cetăţeanului: „Îţi spun care au fost aceste drepturi care au fost restrânse – libera circulatie, dreptul la viață intimă, familială și privată, inviolabilitatea domiciliului, dreptul la învăţătură, libertatea întrunirilor, dreptul de proprietate privată, dreptul la grevă şi libertatea economică.”

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

La 10 luni distanţă însă, nimic nu s-a schimbat. România a uitat să revină la normalitate. La nivel global, 80 de ţări s-au folosit de pandemie ca să reducă din drepturile şi libertăţile individuale. În Ungaria, Viktor Orban şi-a acordat dreptul să conducă prin decrete de urgenţă. Iar Vladimir Putin s-a folosit de o lege anti fake news pentru a reduce la tăcere criticii sub pretextul combaterii dezinformării.

Lucrurile nu se anunţă mai bune nici pe viitor.

Renate Weber, Avocatul Poporului: „E foarte greu să mai revenim la acea normalitate pe care o stiam. Uitaţi-vă, vă rog, la libertatea de exprimare. În ţări în care nu existau probleme, acum, inclusiv guvernele sau prin reţelele sociale, cum nu eşti de acord cu retorica oficială, cum eşti suspendat, ţi se închide contul. Lumea pare să fie mulţumită cu asta.”