• Polonia a introdus și ea o taxă pe băuturile cu zahăr de la 1 ianuarie
  • Spania majorează TVA la băuturile cu zahăr de la 10% la 21% și estimează venituri de 400 milioane euro din „taxa pe zahăr”
  • Portugalia are o astfel de „taxă pe zahăr” din ianuarie 2017
  • Un efect imediat a fost scumpirea cu până la 40% a dozelor de suc

O taxă amară pentru a îndulci economia! La asta au apelat mai multe țări europene. Nu și România! La noi propunerea a existat, dar a dispărut în purgatoriul legilor din Parlament.

O analiză a Ziarului Financiar arată că tot mai multe țări europene pun taxa pe zahăr: este bună pentru sănătatea oamenilor si face bine si la finanțele țării.

Polonia, tigrul Europei în ultimul deceniu, e ultima care a apelat la o astfel de taxă. A început de la 1 ianuarie să taxeze băuturile îndulcite. S-a alăturat astfel Franței și Ungariei, care fac asta de mai multă vreme. Cu un scop exact: aproape 700 de milioane de euro suplimentar la buget.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Guvernul de la Budapesta a fost primul care a făcut asta. Și-n doar câțiva ani se laudă că a redus cu 20% consumul de zahăr din băuturi carbogazoase. Un alt efect a fost că 40% dintre producători au schimbat rețetele.

Spania, o altă economie importantă a zonei EURO, a majoritat și ea TVA-ul la băuturi îndulcite de la 10 la 21 la sută! 400 de milioane de euro estimează că va aduce suplimentar la buget! Asta în timp ce Danemarca a renunțat de ceva vreme.

Ideea taxei pe zahăr a existat și în România, propusă și de unii, și de alții! N-a ajuns până la aplicare.