- Polonia a introdus și ea o taxă pe băuturile cu zahăr de la 1 ianuarie
- Spania majorează TVA la băuturile cu zahăr de la 10% la 21% și estimează venituri de 400 milioane euro din „taxa pe zahăr”
- Portugalia are o astfel de „taxă pe zahăr” din ianuarie 2017
- Un efect imediat a fost scumpirea cu până la 40% a dozelor de suc
O taxă amară pentru a îndulci economia! La asta au apelat mai multe țări europene. Nu și România! La noi propunerea a existat, dar a dispărut în purgatoriul legilor din Parlament.
Advertisment
O analiză a Ziarului Financiar arată că tot mai multe țări europene pun taxa pe zahăr: este bună pentru sănătatea oamenilor si face bine si la finanțele țării.
Polonia, tigrul Europei în ultimul deceniu, e ultima care a apelat la o astfel de taxă. A început de la 1 ianuarie să taxeze băuturile îndulcite. S-a alăturat astfel Franței și Ungariei, care fac asta de mai multă vreme. Cu un scop exact: aproape 700 de milioane de euro suplimentar la buget.
Recomandări
Guvernul de la Budapesta a fost primul care a făcut asta. Și-n doar câțiva ani se laudă că a redus cu 20% consumul de zahăr din băuturi carbogazoase. Un alt efect a fost că 40% dintre producători au schimbat rețetele.
Spania, o altă economie importantă a zonei EURO, a majoritat și ea TVA-ul la băuturi îndulcite de la 10 la 21 la sută! 400 de milioane de euro estimează că va aduce suplimentar la buget! Asta în timp ce Danemarca a renunțat de ceva vreme.
Ideea taxei pe zahăr a existat și în România, propusă și de unii, și de alții! N-a ajuns până la aplicare.
Partenerii noștri