• Alina Tănase, președinte al Societății Române de Transplant Medular, a fost invitata lui Vlad Craioveanu, miercuri, la „Ochii pe mine”
  • Dr. Alina Tănase a povestit și despre experiența sa cu vaccinul anti-COVID-19
  • Activitatea de transplant medular anul trecut a reprezentat cam 70% din activitatea efectuată cu un an înainte, a spus medicul, la Aleph News

Vlad Craioveanu a avut o ediție specială a talk-show-ului ,,Ochii pe mine!”, joi, pe Aleph News.

Cu dr. Alina Tănase, președinte al Societății Române de Transplant Medular, am vorbit despre cum a schimbat perioada COVID-19 soarta pacienților transplantați, dar și cât de lungă este lista de așteptare în cazul celor care au nevoie de o astfel de intervenție.

Într-o lume în care izbucnirea pandemiei a schimbat total regulile jocului, Alina Tănase a venit și cu o veste bună: terapiile celulare se vor face – începând din acest an – și în țara noastră!

Recomandări

IOHANNIS: NU E VINA NIMĂNUI
CUM TE AFECTEAZĂ CLIMA
CE RATING DĂ FITCH?
CARE-I MODA ÎN 2025?
UNDE FACI COWORKING?
CARE-I TRENDUL PE TIKTOK?

Dr. Alina Tănase a povestit și despre experiența sa cu vaccinul anti-COVID.

Între timp am făcut si rapelul. Nu am avut efecte secundare majore. 24 de ore am simțit o oboseală neobișnuită și am avut și durere la locul de injectare. Asta este comun, cred. Toată lumea a pățit treaba asta”, a spus medicul, la „Ochii pe mine”.

Legat de situația de la Târgu Jiu, unde un bărbat a fost vaccinat la rapel cu un vaccin diferit, medicul a comentat că: „Din câte știu eu, recomandările internaționale sunt să folosim același tip de vaccin. Nu știu ce s-a întâmplat în cazul respectiv, dar știu că noi ținem strict de această reglementare fiindcă întotdeauna trebuie să ai dozele de vaccin de rapel pentru cei pe care i-ai vaccinat cu prima doză.’’

Dr.Alina Tănase, despre soarta pacienților cu transplant medular în perioada COVID-19

Activitatea de transplant medular anul trecut a reprezentat cam 70% din activitatea efectuată cu un an înainte, a spus medicul, la Aleph News.

„Aș spune că au fost efectuate procedurile de transplant urgente. Tot ce s-a putut amâna în primele luni când nu se știa ce se întâmplă cu această pandemie a fost amânat, după care lucrurile, încet-încet, au intrat într-un făgaș normal fiindcă, majoritatea pacineților care au nevoie de transplant medular, nu pot să aștepte.

Pentru a putea face un transplant de celul stem hematopoietice cu succes, trebuie să găsești pacientul în cea mai bună stare și ca status de boală, și ca celelalte funcții ale organelor și sistemelor, deci nu trebuie să aibă alte boli asociate, și toate aceste lucruri trebuie coroborate încât să ajungi la transplantul medular în momentul cel mai bun”, a afirmat medicul de la Institutul Fundeni.

Dr.Alina Tănase, despre situația pacienților post-transplant

„Pacienții post-transplant purtau mască întotdeauna, în orice situație când ieșau din casă și se dezinfectau pe mâini la orice manevră. Pentru dumnealor, aceste lucruri nu s-au schimbat și nu a fost o schimbare extraordinară. Aș zice că au trecut mai repede peste aceste reguli pentru că oricum erau regulile pe care le țineau înainte de pandemie tomai pentru că imunitatea dumnealor este foarte scăzută și orice infecție poate fi o complicație majoră.”, a mai spus invitata lui Vlad Craioveanu.

Dr.Alina Tănase a vorbit și despre un nou tratamentul aprobat de Ministerul Sănătății.

Este vorba despre o terapie celulară și suntem foarte aproape să putem trata și noi în România pacienții care sunt refractari la orice altfel de chimioterapie sau chiar recăzuți după transplant”, a spus doctorul, miercuri seara, la Aleph News.

Acest medicament este deja publicat în Moniroul Oficial pentru a putea fi decontat. Cred că acest medicament costă undeva în jur de 300-400.000 de euro. Este un medicament în programul de oncologie, fiindcă este vorba de pacienți cu boli maligne hematologice. Centrul de transplant trebuie să fie acreditat. Trebuie să trecem prin altă acreditare decât cea a Agenției Naționale de Transplant, de aceea s-a înființat și Comisia de Terapii Celulare a Ministerului Sănătății tocmai pentru a alege cazurile care au indicație și pentru a stabili centrele unde se poate face o astfel de terapie pentru că în toată lumea se face doar în centrele de transplant”, a spus dr. Alina Tănase.