• 21 de senatori și 38 de deputați își iau indemnizațiile în numerar la casierie.
  • Cei mai mulți parlamentari din AUR preferă indemnizația cash și nu pe card.
  • Își iau indemnizația cash și 17 parlamentari PSD, 16 de la PNL, 5 de la USR PLUS și 1 de la UDMR.
  • Indemnizația unui parlamentar este între 11 și 14.000 de lei pe lună.

Ce-i în mână nu-i minciună. Așa gândesc și mulți dintre parlamentarii noștri care preferă să își ridice indemnizația cash.

Cu banul jos, într-o eră a digitalizării, mobile banking sau e-payments. Și nu e vorba de unul sau doi. Sunt mai mulți.

În total avem 38 de deputați și 21 de senatori care fac coadă la casierie pentru a ridica indemnizația lunară. Restul de 291 de deputați și alți 124 de senatori își iau indemnizația prin virament bancar.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Dacă ne uităm la grupurile parlamentare, atunci cei mai adaptați sunt parlamentarii UDRM-ului.

George Simion, liderul AUR, primește banii cash

Doar 1 din cei 28 merge cu banul în plic acasă. Cuvântul „cash” are cea mai mare trecere grupul AUR. 18 din cei 46 de parlamentari își primesc indemnizația la casierie.

Poate că de vină e chiar liderul lor, George Simion, care, deși e tânăr, spune că a ales să primească banii în numerar.

Pe lista celor care își iau indemnizația în numerar sunt 17 parlamenatri PSD, 16 de la PNL și 5 de la USR PLUS.

Cei mai mulți senatori și deputați sunt uimiți că au colegi care preferă să stea la coadă la casierie pentru indemnizație.

„Evident pe card. Nici nu mă așteptam să existe opțiunea de a lua cash acum în epoca tehnologiei în care trăim, în contextul în care Parlamentul este cea mai reprezentativă instituție democratică a unui stat și dacă tot vrem să digitalizăm mai multe servicii publice cred că e cazul să începem de acolo”, a spus Bogdan Ivan Gruia, deputat PSD.

Viorel Badea, senator PNL primește banii „pe card, evident”

Viorel Badea, senator PNL: Pe card, evident.
Reporter: Vă mai amintiți perioada în care îl ridicați la casierie?
Viorel Badea, senator PNL: Habar n-am, nici nu-mi mai amintesc. Probabil acum 10 ani am ridicat ultima oară la casierie.

Dan Barna: „Nu l-am mai luat în plic de ani de zile”

„Nu l-am mai luat în plic de ani de zile. Da, poate există această posibilitate, dar evident prefer pe card pentru că este simplu, comod, igienic, firesc, trasabil, transparent”, a spus Dan Barna.

Mihai Tudose, în 2017: „Am refuzat să-mi pun leafa pe card”

„Am refuzat să-mi pun leafa pe card ca să trebuiască să-i dau lu’ banca aia 2 bani, de câte ori folosesc cardul. Nu vreau să-i dau când am avut un cont în bancă cu o sumă minoră în valută, era vorba de 500 de dolari, şi după vreo doi ani m-a sunat banca să-mi spună nu numai că nu mai am banii, tre’ să mai dau eu 50 de dolari. Iertați-mă, Terente era copil pe lângă voi”, spunea Tudose în 2017.

Cristian Hostiuc, director la Ziarul Financiar: „88 de miliarde de lei a fost suma reprezentată de numerarul în circulație la final de 2020”

Aș propune majorarea taxelor și impozitelor. Majorăm TVA-ul dacă plătești cu cash. Am propus-o la ministerul de Finanțe de-a lungul timpului. Au răspuns că este greu, sunt oameni care își iau salariile cash.

Dacă tu cumperi un produs și cumperi cu cardul ai un preț, dacă îl cumperi cash e alt preț. Aveți idee cât a fost numerarul în circulație la final 2020? 88 miliarde lei. Numerarul în caseria băncilor a fost undeva la 12,2 miliarde lei.

Când s-a pus problema creșterii plăților pe card, s-a spus că nu poți să-i lipești lăutarului un card pe frunte.

Când îl vom vedea pe Salam sau Minune cu un POS pe frunte ca să poți să pui cardul acolo și să ia banii vom ajunge la nivelul Estoniei”, a explicat Cristian Hostiuc, director Ziarul Financiar.