• Anticorpii monoclonali sunt o armă eficientă contra coronavirusului.
  • Singul tratament țintit contra SARS-CoV-2 sunt anticorpii monoclonali.
  • Anticorpii monoclonali trebuie folosiți la debutul infectării cu noul coronavirus.
  • Germania va folosi anticorpi monoclonali, în lipsa vaccinului.

Nu avem suficient vaccin așa că nu vom scăpa prea curând de pandemie! Mai mult, noile tulpini sunt o provocare şi pentru vaccinurile existente. Aşa că tratamentele pentru Covid-19 sunt esenţiale pentru a evita ravagiile bolii. Cred că ai auzit de anticorpii monoclonali, care au fost folosiţi inclusiv pentru a-l trata pe Donald Trump.

Medicul infecţionist Adrian Marinescu explică în cel fel acţionează acest tratament în cazul infecatării cu SARS-CoV-2.

Este un cocktail care are o singură administrare şi e foarte uşor de făcut acest lucru, acţionează ţintit împotriva proteinei spike, proteina ţintă, adică este un mecanism foarte bine gândit, care se duce direct unde trebuie şi are o acţiune mai mult decât ţintită împotriva virusului SARS-CoV-2”, a explicat medicul Adrian Marinescu.

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
CE VA FACE TRUMP?
FBI AVERTIZEAZĂ
HAMAS NU VREA PACE

Un astfel de tratament depășește 1.000 de dolari pentru un pacient

Anticorpii monoclonali sunt folosiţi încă din anii ’80 în tratamentul cancerului. Hai să îți explic cum sunt creați pentru a înțelege de ce tratamentul este scump.

În laborator, este ales acel anticorp care are cel mai mare potenţial de a neutraliza virusul. Acesta este apoi copiat de mai multe ori și astfel ajungem la anticorpi monoclonali. Un astfel de tratament depășește o mie de dolari pentru un pacient. Dar şi efectul, spune doctorul Marinescu, este unul pe măsură.

Anticorpii monoclonali sintetici reprezintă singurul tratament ţintit în infecţia cu SARS Cov-2. Este e terapie nouă şi care şi-a demonstrat eficienţa în mod clar. Cu condiţia să fie administrat acest tratment cât mai aproape de debutul bolii şi să nu fie, totuşi, o formă severă. Şi-a demonstra eficienţa pentru formele uşoare şi pentru formele medii”, a completat Adrian Marinescu.

Medicii de la noi folosesc acești anticorpi doar în studii clinice. Două tratamente, cel produs de Regenon şi Roche şi cel produs de Eli Lilly așteaptă aprobarea Agenţiei Europeane a Medicamentului. Germanii deja au anunțat că vor folosi anticorpii înainte de a avea o decizie europeană. Şi ministrul Sănătăţii din Cehia se gândeşte la asta. Autoritățile de la noi nu par să se grăbească.

Adrian Marinescu: „Ar fi foarte bine să existe, pentru că orice măsură de protecţie, vorbim în primul rând de vaccinare, trebuie să fie completată cu un tratament care să fie eficient, pentru că pacienţii e clar că se vor infecta, se vor îmbolnăvi şi avem nevoie de o soluţie cât se poate de eficientă”.

„Am avut un puseu febril”

Medicul Gabriel Mogoș este unul dintre românii care a primit deja tratamentul cu anticorpi monoclonali. În toamna anului trecut, Gabriel s-a infectat cu SARS-CoV-2. Acum, spune că a avut noroc cu acest tratament experiemental. Mai mulți membri ai familiei sale au făcut foarte grave ale bolii, iar tatăl său, tot medic, a murit din cauza infecției cu coronavirus.

Exceptând mici reacții pe care le ai în ziua administrării, spre seară sau maxim a doua zi, în sensul că poți să faci febră, grață, vărsături, efecte pe care le-am avut și eu. Adică, am avut un puseu febril. În rest, de atunci, în afară de o stare de oboseală în contextul bolii, pot să spun că totul a fost foarte bine”, a declarat medicul Gabriel Mogoș.