• Paul Whelan este acuzat de ruși de spionaj în favoarea SUA, scrie BBC.
  • Luni, un tribunal din Rusia l-a declarat vinovat.
  • Fostul pușcaș marin a fost condamnat la 16 ani de închisoare, plus muncă silnică în Rusia.

Acuzat de spionaj în Rusia, în favoarea SUA, fostul pușcaș marin, Paul Whelan a fost condamnat la 16 ani de închisoare și muncă silnică în Rusia. După un proces cu ușile închise, luni, un tribunal din Rusia l-a declarat vinovat.

Acum 18 luni, Paul Whelan a fost încătușat de Serviciul Federal de Securitate (FSB) într-o cameră de hotel din Moscova, „în timp ce comitea un act de spionaj”. Moscova susţine că Whelan în vârstă de 50 de ani, a fost prins în flagrant cu un stick USB conţinând informaţii clasificate. 

Înainte ca să fie dată sentința, Whelan a spus că procesul de judecată care are loc cu ușile închise, este o rușine pentru ruși. Ambasadorul SUA la Moscova spune că această condamnare ar putea dăuna relației dintre cele două țări.

Recomandări

PREMIERĂ MONDIALĂ ÎN AVIAȚIE
TU CE VIN BEI LA MASAS FESTIVĂ?
DEZASTRU ÎN BRAZILIA DIN CAUZA PLOILOR
CAFEA SAU CEAI?
MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
Sursa foto: Profimedia

Whelan a pledat nevinovat și spune că totul i-a fost înscenat. Avocatul său spune că Whelan a căzut într-o capcană întinsă de către una dintre cunoştinţele sale, care i-a transmis un dispozitiv USB ce conţinea ceea ce el credea că sunt fotografii făcute în timpul unui sejur precedent în Rusia.

Inițial parchetul rus a cerut ca Paul Whelan să fie condamnat la 18 ani de detenţie în regim sever.